hoe duurzaam bouwen

3 cruciale tips voor de realisatie van duurzame gebouwen

Er verschijnen in het straatbeeld steeds meer duurzame gebouwen. Dat is goed en wel om verschillende redenen. In eerste instantie zorgen duurzame gebouwen er namelijk voor dat er een mooie besparing kan worden gerealiseerd op vlak van energieverbruik. Dat heeft een positief effect op onze planeet, maar uiteraard ook op onze portefeuille. Dit gezegd hebbende is het zo dat de realisatie van duurzame gebouwen in de praktijk ook veelal een aanzienlijk hoger prijskaartje vereist. Dit is het gevolg van verschillende zaken. Denk hierbij niet alleen aan de nood om echt intensief te gaan isoleren, maar ook aan het gebruik van duurdere, milieuvriendelijke materialen. In ieder geval, ga jij ook één of meerdere duurzame woningen bouwen? Hou dan absoluut rekening met de onderstaande, drie cruciale tips!

             1.) Je kan niet om een optimale isolatie heen

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat duurzame gebouwen in de praktijk ten allen tijde optimaal geïsoleerd moeten zijn. Dit niet in het minst omdat er alleen op deze manier voor kan worden gezorgd dat het warmteverlies in huis zoveel mogelijk kan worden ingeperkt. Dat duurzame gebouwen zo goed geïsoleerd zijn is uiteraard een zege voor onze planeet, maar zeker ook voor je eigen portefeuille. Hierdoor kan er namelijk voor worden gezorgd dat je echt een meer dan behoorlijk bedrag kan besparen op de vaste kosten. Let wel, wanneer je intensief gaat isoleren spreekt het voor zich dat je er ook voor zal moeten kiezen om een afdoende ventilatie in de woning te voorzien. Alleen op deze manier is het immers mogelijk om in duurzame gebouwen ook echt een gunstig leefklimaat te creëren.

duurzaam bouwen
duurzaam bouwen

             2.) De oriëntatie als belangrijk aandachtspunt bij duurzame gebouwen

Bij de realisatie van duurzame gebouwen is het ook altijd van cruciaal belang om rekening te houden met de oriëntatie van het pand. Wat dit betreft is het onder meer zo dat je er goed aan doet om de zuidgevel zo open mogelijk te maken. Door het voorzien van grote raampartijen is het mogelijk om de winterzon tot diep in de woning door te laten schijnen. Hierdoor kan er niet alleen gratis warmte, maar ook gratis licht worden ontvangen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het immers zo dat je bij de realisatie van dergelijke, duurzame gebouwen rekening moet houden met alle seizoenen in het jaar. Dit betekent concreet dat ervoor de (uiteraard) veel warmere zomermaanden de nodige voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Dit is mogelijk door de realisatie van een oversteek of door het voorzien van zonwerend glas. Voor welke optie jij uiteindelijk zal kiezen is uiteraard ook persoonlijk.

             3.) Het opwekken van hernieuwbare energie

Er is tot slot pas echt sprake van duurzame gebouwen wanneer deze in staat zijn om zelf (grotendeels) in hun eigen energiebehoefte te voorzien. Verschillende zaken zorgen er in de praktijk dan ook voor dat er sprake is van een gebouwgebonden energieverbruik. Dit energieverbruik wordt in de hand gewerkt door verschillende zaken. Het kan hierbij niet alleen gaan om de verwarming, maar ook om warm water en om bijvoorbeeld de aanwezigheid van allerhande installaties. Duurzame gebouwen welke energieneutraal willen zijn moeten er in de praktijk in slagen om het energieverbruik dat wordt gerealiseerd te compenseren. Dit compenseren gebeurt door middel van hernieuwbaar opgewekte energie. Alleen op deze manier is het voor duurzame gebouwen dan ook mogelijk om echt CO2-neutraal te worden.

 

Voor meer tips kijk je bij de verschillende aandachtsgebieden van TNO – Innovation for life.

 

Leave a Reply