cnc draaibank

Bij welke activiteiten kan je een cnc draaibank gebruiken

Een cnc draaibank is een automatische machine die je een opdracht geeft om voorwerpen met een anders lastige vormen te maken. Iemand die weet hoe dit werkt, moet eerst veel ervaring doen omdat het werken met deze machines niet iets is wat je zomaar oppakt. Wanneer je weet hoe je hiermee om moet gaan, dan heb je extreem veel nieuwe mogelijkheden voor het bewerken van hout, metalen en kunststof. Hiermee kun je deze materialen bewerken. Op een manier die voorheen extreem lastig was omdat het met de hand gedaan moest worden. Dit betekent dat je niet complete controle had over het eindresultaat. Iemand die weet hoe deze machine werkt kan altijd foutloze uitkomsten hebben.

 

Werken met hout in een cnc draaibank

Werken met hout in een cnc draaibank is een optie die voor de meeste mensen iets makkelijker is om mee te beginnen. Hout is namelijk een relatief vergevend materiaal vergeleken met bijvoorbeeld materiaal of kunststof. Wanneer kunststof gebroken is, is het eigenlijk al beter om opnieuw te beginnen en staal en andere metalen kun je wel goed hergebruiken. Dit is niet iets wat iedereen in elke werkplaats kan doen. Daarom begin je vaak met hout en het nut van een cnc draaibank is om automatisch draaibank opdrachten uit te voeren. Dit betekent dat je van een blok hout bijvoorbeeld een ronde staaf kan maken zonder dat je hier bij hoeft te blijven nadat je de machine ingesteld hebt. Je hoeft niet perse een recht cilinder te maken. Je kunt ook verschillende dieptes in het hout maken. Met metaal of kunststof kun je hiermee bijvoorbeeld sierlijke poten voor een tafel maken.

cnc machine
Werken met een cnc machine

Werken met metalen bij een cnc draaibank

Het gebruiken van een ander materiaal bij een cnc machine en dus ook een cnc draaibank machine betekent altijd dat de instelling weer aangepast moeten worden. Bijvoorbeeld wanneer je een metaalsoort gebruikt nadat je hout gebruikt hebt, maar ook na verschillende manieren metaal omdat de dichtheid van elk materiaal verschillend is. De techniek blijft hetzelfde. Je kunt frezen met deze machines en dit betekent bijvoorbeeld het maken van verschillende vormen van bollen tot cilinders met verschillende diktes en dieptes. Ook kan het aantal assen verschillen wat betekent dat je bijvoorbeeld van verschillende kanten kunt frezen tegelijk, maar ook dat je verschillende vormen kunt maken. Hoe meer assen hoe meer mogelijkheden voor vormen.

 

Werken met kunststof in een cnc machine

Werken met kunststof in een cnc machine is een lastig maar zeer haalbare techniek. Het ding met kunststof is dat wanneer je een fout maakt en het breekt, dat het materiaal weg kan en je opnieuw kunt beginnen. Dit betekent dat de instellingen van de machine precies moeten zijn. Hiervoor moet je genoeg verstand hebben van de cnc draaibank. Met kunststof kun je echter wel extreem goed werken als doorzichtig materiaal en materialen die kleur bevatten zonder dat ze bijvoorbeeld geverfd moeten worden. Hierdoor kun je er goed voor zorgen dat je product extreem lang mee gaat.

Leave a Reply