Energie besparen

Energie besparen? Dit zijn je opties

Wanneer je energie bespaart, verminder je niet alleen de kosten voor energie, maar ook de uitstoot van emissies zoals CO₂. Hierdoor draag je bij aan de bescherming van het milieu. Wil je weten hoe jij kunt bijdragen aan energiebesparing? Lees dan verder, want er zijn tal van eenvoudige en effectieve manieren om energie te besparen. Denk hierbij aan goede isolatie, vloerverwarming infrezen en bijvoorbeeld korter douchen.

Zorg voor goede isolatie

Een goede isolatie zorgt niet alleen voor minder tocht en vocht, maar ook voor warmere voeten en lagere energiekosten. Overweeg bij het isoleren van de vloer om vloerverwarming te installeren, omdat dit een efficiënte manier is om een ruimte te verwarmen. Vloerverwarming verdeelt de warmte gelijkmatig en kan bovendien helpen om energie te besparen door de luchttemperatuur in een ruimte op een lagere temperatuur te houden dan bij andere verwarmingsmethoden. Vloerverwarming frezen in huis wordt steeds populairder. Het is niet verwonderlijk dat deze verwarmingsmethode een gemiddelde energiebesparing van 20% oplevert! Andere voorbeelden van isolatie zijn dakisolatie en spouwmuurisolatie, waar vaak subsidies voor beschikbaar zijn. Een alternatieve isolatiemethode is HR++ dubbel glas, dat de warmte binnen houdt en kou buiten houdt.

Verwarmingskosten

Ongeveer de helft van onze energierekening bestaat uit verwarmingskosten, terwijl warm water goed is voor ongeveer tien procent van de energierekening. Douchen is de grootste verbruiker van warm water. Elektrische apparaten en verlichting samen zijn verantwoordelijk voor bijna veertig procent van de energierekening. De vaste aansluitingskosten voor gas en elektriciteit zijn goed voor ongeveer vijf procent van de totale energierekening.

Warmtepomp

Als duurzaam alternatief voor een gasketel bij het verwarmen van je huis is een warmtepomp een goede keuze. In tegenstelling tot een gasketel werkt een warmtepomp op elektriciteit en maakt het gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken, waardoor het energie-efficiënt is. Er zijn verschillende soorten bronnen waarvan gebruik kan worden gemaakt, zoals buitenlucht, waterbron of aardwarmte. 

Zonnepanelen

Als je toch elektriciteit verbruikt, waarom zou je deze dan niet zelf opwekken? Dit is mogelijk met behulp van PV-panelen op het dak van jouw woning. Als je meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, kun je deze terugleveren aan het net. Bovendien kun je zonne-energie gebruiken om warm water te produceren met behulp van een zonneboiler. En een bijkomstig voordeel is dat je een subsidie kunt ontvangen voor deze vorm van zonne-energie. Het warme water kan gebruikt worden voor warm tapwater uit de kraan, of om jouw vloerverwarming of radiatoren te verwarmen.

Je kunt energie besparen met zonnepanelen
Je kunt energie besparen met zonnepanelen

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat wordt energie besparen een stuk eenvoudiger. Je kunt van tevoren instellen wanneer de verwarming aan en uit moet staan, zodat je nooit meer vergeet deze uit te zetten. Bovendien biedt een slimme thermostaat vaak inzicht in jouw energieverbruik en kun je de verwarming op afstand bedienen. Overweeg ook om de verwarming een graad lager te zetten en een trui aan te trekken om zo ook energie te besparen! Zoals je ziet, zijn er talloze manieren om jouw energieverbruik te verminderen en zowel je portemonnee als het milieu te ontzien.

Leave a Reply