Het laten repareren van je dak

Een lekkage aan het dak zal zo snel mogelijk opgelost moeten worden om schade aan het dakbeschot te voorkomen. Tijdens de voorbereiding en de reparatie van het dak zal je met een aantal zaken rekening moeten houden, waarvan wij jou graag op de hoogte brengen.

 

Het repareren van het dak hoeft niet bijzonder moeilijk te zijn. Het vinden van het lek daarentegen is een stuk moeilijker. Je hebt geduld nodig om het lek te vinden; helemaal als het om een klein lek gaat.

Waar moet je op letten?

Aller eerst zal je aandacht moeten besteden aan je eigen veiligheid. Het maakt hierbij niet uit hoe hoog een dak is. Een ongelukje zit in een klein hoekje en je hebt al snel een ernstig letsel te pakken. Een goede ladder, veiligheidsbril en eventueel veiligheidsriemen zijn nodig om je eigen veiligheid (en die van anderen) zo min mogelijk in gevaar te brengen.

Het lek oplossen

Maak het beschadigde gedeelte van het dak goed schoon en droog. Pak er vervolgens een Stanley mes bij en snij het dak kruiselings open. Als het goed is, is het lek in het dakbeschot nu zichtbaar. Het is belangrijk dat je het dakbeschot nu goed schoon en droog maakt. Als je dit gedaan hebt, dicht je het gat met een plamuurmes en wat reparatiepasta. Vervolgens kun je het dak dicht vouwen en opnieuw insmeren met reparatiepasta.

 

Tip – controleer alles als je klaar bent nog eens. Hier kun je problemen in de toekomst mee voorkomen.

Zelf doen of uitbesteden?

Het repareren van het dak is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt om enige expertise, de juiste materialen en geduld. Als je er niet zeker van bent of je over deze eigenschappen beschikt is het misschien beter om een loodgieter in te schakelen. Deze mannen beoefenen hun beroep al jaren en weten als geen ander hoe ze lekkages aan het dak moeten oplossen.