Een dakkapel voor iedere situatie

Je kunt een oude rommelzolder op verschillende manieren omtoveren tot een mooie slaapkamer of praktische werkkamer. Gedacht kan worden aan nieuw isolatiemateriaal, een likje verf en een dakraam, maar het kan ook veel grootser aangepakt worden, want een dakkapel is ook een optie. In dit blog op superrenovatie.nl gaan we echter niet uitleggen wat een dakkapel is, waarvoor een dakkapel zorgt en tussen welke dakkapellen je precies kunt kiezen. Nee, we geven antwoord op de vraag: wat is de beste oplossing voor een (te) lage zolder?

Een lage zolder

Laten we eerst even uitleggen wat we verstaan onder een lage zolder. Een lage zolder is een zolder, waarbij de onderkant van de nokbalk zich laat meten op plusminus 2 meter. Wanneer je op zo’n zolder een dakkapel wilt laten plaatsen, dan weet je in ieder geval één ding zeker. Je hebt een papiertje nodig van de gemeente, ofwel een omgevingsvergunning. Zelfs als het gaat om een kapel met platdak die op de achtergevel moet worden geplaatst. De regel is namelijk dat de verticale afstand van de bovenkant van de nokpan tot het platte dak van de dakkapel een halve meter moet zijn.

De trendsetter

Je hebt drie opties, waarvan we de eerste zojuist al even aan het licht hebben laten komen. Je kunt er namelijk voor kiezen de platdak dakkapel helemaal in de nok te plaatsen. Hiervoor is weliswaar een vergunning nodig, maar het is een stuk goedkoper dan de andere twee opties. Of de gemeente dit toestaat hangt ondermeer af van het type dakkapellen in de nabije omgeving, want dit zijn de trendsetters. Wanneer de buurman een nokverhogende dakkapel heeft, dan zal de gemeente nadrukkelijk daarop aansturen.

Nokverhogende dakkapellen

Het grote nadeel van een nokverhogende dakkapel zijn echter de kosten, want die zijn flink hoger dan van een normale dakkapel. Je kunt kiezen tussen twee soorten nokverhogende dakkapellen. De kleinere en daarmee goedkopere variant is de verlegde nokdakkapel, die zorgt voor een verhoging van alleen de achter- of voorgevel. Voor de huiseigenaren met grotere plannen en een ruimer budget is er de nokverhoging, die de hele zolderverdieping met meer dan een meter verhoogt. Zoals gezegd is voor beide nokverhogende exemplaren een vergunning nodig.

Waar een platdak dakkapel van een meter of 5 breed 6.000 euro kost, kost een verlegde nokdakkapel al gauw 70 tot 100 procent meer en een nokverhoging 100 tot 150 procent meer. Je moet dus afwegen, wat vind ik mooier en wat heb ik er voor over. Om deze afweging te kunnen maken kan meer informatie nodig zijn, deze informatie kan worden gevonden op http://www.dakkapel-web.nl.