Zelf je huis renoveren of niet?

Je woont al een hele tijd in je huis en bent de huidige stijl en uitstraling eigenlijk een beetje beu. De muren kunnen wel een nieuw kleurtje gebruiken, het schilderwerk mag ondertussen wel opgefrist worden en ook de badkamer en keuken zijn aan vervanging toe. Al snel bedenk je jezelf dat dat geen goedkope klus is. Dat klopt, als je dergelijke klussen uitbesteed, kan het flink in de papieren lopen. Er gaat immers erg veel tijd in zitten en de materiaalkosten liggen ook op een hoog niveau. Hoe kun je ervoor zorgen dat de kosten binnen de perken blijven?

Besparen door zelf te klussen

De uitkomst is sommige klusjes zelf doen. Dat je niet zelf de elektriciteit gaat aanleggen of loodgieter werkzaamheden gaat uitvoeren is niet gek, maar er zijn genoeg klusjes die je wél zelf kunt uitvoeren. Muren en plafonds opnieuw witten, een laminaatvloer leggen en deuren van een nieuwe laag verf voorzien, zijn daarvan goede voorbeelden. Dergelijke klussen zijn tijdrovend en daarom kostbaar om uit te besteden. Als je zelf echter tijd hebt om ze uit te voeren, dan is dat zeker aan te raden. Op die manier bespaar je namelijk relatief veel geld, waardoor je toch nog lekker op vakantie kunt in de zomer.

Help, ik kan niet klussen!

Ben je zelf helemaal niet zo handig? Heb je wellicht zelfs twee linkerhanden? Weet je totaal niet waar je moet beginnen? Dan zijn er grofweg twee dingen die je kunt doen. Allereerst kun je natuurlijk proberen wat ervaring op te doen en het te leren. Op het internet zijn bijvoorbeeld vele nuttige bronnen te vinden waar je precies kunt terugvinden hoe je zelf klusjes kunt doen. Daarnaast ken je in je omgeving vast wel mensen die bereid zijn je te helpen. Zij kunnen je dan ook prima ondersteunen tijdens het klussen.