Hoe maak je van je zolder de perfecte slaapkamer?

Wanneer je gezinssamenstelling verandert of de kinderen groter worden, is het wel eens nodig om de kamers in huis op nieuw te gaan verdelen. Vaak is dit het moment waarop je naar de zolder gaat kijken en denkt: ‘Hoe maken we hier een goede slaapkamer van?’.

Hieronder volgen wat handige tips wanneer je een zolder gaat verbouwen tot slaapkamer:

1. Zorg voor een goede trap; misschien was die gammele uitschuiftrap voldoende toen je twee keer per jaar op zolder kwam om de kerstspullen te halen en op te brengen, nu je deze ruimte echt gaat gebruiken om te wonen, heb je een stevige trap nodig.

2. Zorg voor goede isolatie. De bovenste verdieping van je huis is het meest gevoelig voor weersinvloeden. Dus wil je ‘s zomers niet uit je bed drijven en ‘s winters geen zes dekens nodig hebben om het een beetje warm te krijgen, isoleer je dak dan heel goed. Het is even een investering maar je zult hier de komende jaren ontzettend veel plezier van hebben.

3. Je gaat de zolder als slaapkamer inrichten; zorg dan ook dat hier alleen geslapen wordt en kom niet in de verleiding om een deel van je slaapkamer op te geven als rommel/ opbergruimte. Kijk sowieso eens kritisch naar alle rommel die je op zolder had opgeslagen; gebruik je die spullen ├╝berhaupt wel eens of kun je ze niet beter op marktplaats zetten?

4. Installeer een wc op zolder; wanneer je ‘s nachts je bed uit moet, dan wil je niet een of meerdere verdiepingen naar beneden lopen voor je bij de wc bent. Installeer dus een wc op zolder, of maak er – als je genoeg budget hebt – zelfs een badkamer in. Meerdere badkamers in huis lijkt misschien een overbodige luxe maar wanneer je puberkinderen hebt die zich uren per dag in de badkamer opsluiten kom je er wel achter hoe fijn dat is.

5. Zorg voor genoeg lichtinval; zolders kunnen nogal eens donkere, bedompte ruimtes zijn. Installeer daarom wat extra ramen of lichtkoepels in het dak – denk ook aan een uitbouw met glas. Zo kun je ‘s avonds samen met je geliefde naar de sterren kijken, wat een geweldige manier om in slaap te vallen!