Een mooie serre voor in je tuin

Een serre, de bekende aanbouw in de achtertuin. Heel makkelijk te bouwen, zonder ingewikkelde tekeningen of dure bezoeken aan een architect. Er zijn al langer bouw pakketten in de handel die alles bevatten dat nodig is voor het bouwen van een mooie serre.

Natuurlijk ga je een houten serre kopen

Het mooiste basismateriaal is natuurlijk hout. Een houten serre kopen, waar moet je op letten? In de eerste plaats op de maten, hoogte, lengte en breedte. Het is heel belangrijk, de serre moet heel goed passen. Passen bij het huis, maar ook passen tegen het huis. Wanneer je een houten serre koopt kun je eventueel zelf nog aanpassingen maken om er voor te zorgen dat je serre goed aansluit op de achtergevel.

Een serre van Niek Roos is namelijk vooral een kas en een uitbreiding van je woning in een. Het houten frame moet glazen ruiten op hun plaats houden. Die zorgen er weer voor dat de temperatuur in de serre hoger kan worden dan daarbuiten. Zelfs het soms wat magere, Nederlandse zonnetje kan je daarmee in staat stellen tropische planten en zelfs tropische bloemen en bijvoorbeeld orchidee├źn te kweken.

Een kas aan huis, tropische planten in Nederland.

De zonnestralen worden door het glas wel gefilterd. Dat wil zeggen dat je niet zo snel zal verbranden in een kas of in een serre. De temperatuur zal er wel hoger zijn, ook in de winter. Een serre is dus ook een ideale plek om rustig te gaan zitten met een goed boek. Comfortabel, lekker warm en omgeven van veel groen met kleurige bloemen, een tropisch eilandje aan huis.

Zorg er wel voor dat het hout van een goede kwaliteit is, dan heb je al direct minder onderhoud. Ook mag het dak van een serre nooit plat zijn, hoe schuiner hoe beter. Het regenwater mag er natuurlijk niet op blijven liggen. Ook sneeuw moet vanzelf naar beneden glijden, geholpen door de warmte binnen in de serre.

Glas of kunststof ruiten

Het glas of de kunststof van de ruiten moet eenvoudig schoon te houden zijn, al was het alleen maar omdat je dan ook makkelijker aan het schoonmaken begint. Welk materiaal je ervoor gebruikt is niet zo belangrijk maar de aansluiting tussen het glas en het houten frame moet heel goed zijn, en beslist waterdicht. Dubbel glas in een serre is niet echt nodig omdat de stralen van de zon juist warmte moeten produceren.
Koop hem gerust die houten serre, je gaat er vast veel plezier aan beleven.