Voorstel voor renovatie; accepteren of weigeren?

Veel mensen die een huurhuis hebben zouden graag willen dat hun woning wordt gerenoveerd door de verhuurder. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van lekkages, dubbele beglazing in de ramen of andere praktische werkzaamheden. Sommige dingen zijn nodig, andere vergroten het woongenot. Echter heeft renoveren ook een mindere kant, bijvoorbeeld als hele gedeeltes van de woning moeten worden vervangen. Hierdoor is iemand soms genoodzaakt tijdelijk te verhuizen zodat de woning kan worden gerenoveerd. Voordat het zover is moet de verhuurder met een voorstel komen voor de renovatie.  De huurder kan hiermee akkoord gaan of niet. Wat gebeurt er in beide gevallen?

Accepteren

Zoals aangegeven moet de verhuurder eerst met een voorstel voor renovatie komen en wachten op een akkoord van de huurder. In dit voorstel staat een schema met de werkzaamheden en de tijdplanning. Indien de huurder zijn toestemming geeft kan de renovatie beginnen. Dat betekent wel dat de huurder tijdelijk zijn huis uit moet en voor even in een tussenwoning moeten zitten. Hoelang dit duurt staat als het goed is vermeld in het voorstel van de verhuurder. De huurder moet dan zijn verhuisdozen van zolder halen en de belangrijke spullen meenemen naar de tijdelijke woning. De verhuurder kan dan ongestoord aan het werk en de renovatie zo snel mogelijk bewerkstelligen.

Voorstel voor renovatie; accepteren of weigeren?
Wanneer de verhuurder het voorstel voor de renovatie accepteert zal hij tijdelijk het huis moeten verlaten.

Weigeren

Een huurder kan ook het voorstel van de verhuurder weigeren. In principe zal een huurder dat niet zo snel doen, want hij wil ook dat bepaalde zaken worden gerepareerd. Het kan ook zo zijn dat de huurder zijn huis niet uit wilt, omdat het vaak een heel gedoe is om alles in te pakken en daarna weer alles uit te pakken. Mocht de huurder dan niet akkoord gaan, moet er worden gezocht naar een andere oplossingen. De verhuurder zou dan bijvoorbeeld de renovatie in gedeeltes kunnen doen, zodat niet gelijk meerdere ruimtes onbewoonbaar worden. Het belangrijkste is dat de renovatie wordt uitgevoerd en dat de huurder daarmee tevreden is.

Leave a Reply