Een houten vloer leggen

Houten vloer leggen

Een houten vloer leggen

Een vloerbedekking moeten passen bij de sfeer in een woonkamer. We hebben een lange periode gehad dat er tegels op een vloer werden gelegd. De tegels hadden ten opzicht van een vloerkleed belangrijke voordelen. Ze waren eenvoudig schoon te maken en ze waren stevig. Omdat men vond dat tegels niet warm genoeg aan deden werden er over de tegels vloerkleden gelegd. Dat was in principe niet de oplossing. Daarom is er gezocht naar een vloerbedekking die warm aandeed. Er werd gekozen voor hout. Hout doet warm aan en is ook stevig.

Leggen van de houten vloer

In eerste instantie werd gedacht dat het leggen van een houten vloer moeilijk was. Dat bleek niet het geval te zijn. Iedereen kan een houten vloer leggen. Je moet met een paar dingen goed rekening houden. Bij het leggen van een houten vloer moet je een bepaalde ruimte houden vanaf de muur. Alle stoffen zetten uit als ze warm worden, ook een houten vloer. De ruimte vanaf de muur moet voldoende zijn om ervoor te zorgen dat als het hout warm wordt kan uitzetten. Worden de massieve planken tegen de muur aangelegd dan zullen ze, als ze warm worden gaan uitzetten waardoor de vloer omhoog zal worden gedrukt. Dat moet je zonder meer voorkomen. Ga daarom als volgt te werk.

De houten massieve planken zijn voorzien van een mes en een groef. Hiermee kan je de planken gemakkelijk in elkaar schuiven. Er zijn ook vloerdelen waarvan de kanten iets zijn bijgeschaafd. Dat geeft aan de vloer een strakke afwerking. Voordat je de vloerdelen in de kamer gaat leggen moet je ze in de kamer, waar ze komen te liggen, laten acclimatiseren.
Ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes. Je kunt ze ook verkrijgen in verschillende breedtes, waardoor het een speels karakter oplevert. Maak eerst een goede tekening van de plattegrond om het aantal stroken hout te bepalen. Wanneer je ze diagonaal gaat leggen heb je ongeveer 7% meer hout nodig. Je moet de plinten die op de muur zitten verwijderen en de vloer afdekken met een vochtscherm. Laat dit tegen de muur oplopen.

Een houten vloer leggen
Een houten vloer leggen moet vakkundig gebeuren.

Verwijder alle oneffenheden. Wanneer bepaalde vloerdelen veren moet je ze vastschroeven. Breng een toplaag van eventueel spaanplaat. Houdt ruimte over van ongeveer 1 cm tot de muur en een paar mm tussen de platen. Zorg dat de planken aan de onderzijde gelakt zijn. Zet eerst een goede lijn uit. Leg de eerste planken met de groef naar de muur gericht. Gebruik voldoende afstandshouders. Tik de planken goed tegen elkaar.
Indien het mogelijk is, moet je om de paar delen ze op de ondergrond vastzetten door middel van een spijker of schroef. Zorg ook dat je bij leidingen voldoende ruimte houdt. Na het leggen van de vloer kun je de plinten monteren. Wanneer de vloer ligt kun je hem opschuren en aflakken.

Omdat hout gevoelig is voor krassen, is het belangrijk dat je de stoelen voorziet van rubberen dopjes.

Leave a Reply