Mannen in witte pakken

Wie kent ze niet? Die mannen van top tot teen bedekt in grote, witte, beschermende pakken, die ergens in jouw dorp of stad een schuur ontmantelen of dakbedekking verwijderen. Vraag je jezelf dan ook wel eens af, hoe het eigenlijk staat met de hoeveelheid en schadelijkheid van asbest in en rondom je eigen woning? Zeker ook als je plannen hebt voor renovatie, verbouwing of vervanging van bijvoorbeeld je dak. Dan is het aan te bevelen om een asbestinventarisatie te laten doen. Daarmee krijg je een helder inzicht in alle asbest-gerelateerde zaken die te maken hebben met je woning, en weet je of je actie moet gaan ondernemen.

Wat is een asbestinventarisatie?

Een asbestinventarisatie is een diepgaande analyse van de hoeveelheid asbest in je woning, de aard van de asbest (hechtgebonden of niet-hechtgebonden) en hoe schadelijk de asbest is in zijn huidige vorm, en wanneer je zou gaan verbouwen. Je moet hiervoor een gecertificeerd bedrijf in de arm nemen, en vaak vragen zij wat informatie vooraf, zodat ze zich goed kunnen voorbereiden. Denk hierbij aan bouwtekeningen, plattegronden, bestekken en andere woning-gerelateerde dossiers. Op basis van de gebruikte materialen kan een expert al een idee krijgen over de mogelijke aanwezigheid van asbest. Ook informatie over eventuele eerdere asbestsaneringen, of uw eigen vermoeden over de aanwezigheid van asbest, helpt mee een goed inzicht te krijgen in de situatie.

Vervolgens komt de expert bij je woning en gaat grondig aan de slag met zijn of haar analyse. Een asbestinventarisatie wordt vanzelfsprekend uitgevoerd conform de actuele wet- en regelgeving. Er wordt gekeken naar onder andere golfplaten, schoorsteenpijpen, dakbedekking, isolatiemateriaal, vloerbedekking en andere materialen waarvan bekend is dat daar in het verleden asbest voor gebruikt is. Er worden monsters genomen die nader onderzocht worden om de exacte aard van het materiaal te bepalen. Vervolgens wordt er een rapport opgesteld.

Wat staat er in het rapport asbestinventarisatie?

Het resultaat van de asbestinventarisatie is een gedetailleerd rapport, waarin vermeld staat waar, hoeveel, welk type asbest gevonden is. Daarnaast wordt aangegeven of er urgentie is in het laten verwijderen van asbest; wat echt op korte termijn geregeld dient te worden, en wat op de langere termijn geschoven kan worden. Tevens wordt, op basis van uitgebreide ervaring, een kostenraming gegeven met een indicatie van de bijkomende kosten. Hiermee weet je exact waar je aan toe bent en welke actie je zult moeten gaan ondernemen.

Leave a Reply