Ramen vervangen

Ramen vervangen

Het kan zijn dat je een oud huis hebt met ramen van enkel glas. Dan kan het zijn dat het tijd is om je ramen te vervangen. Vooral nu duurzame woningen steeds meer gewoon worden, kan je er bijna niet onderuit om één en ander aan de isolatie van je huis te doen. Niet alleen dat je er dan weer jaren tegenaan kunt. Ook financieel kan het je veel opleveren, doordat je energierekening flink omlaag gaat. Bij het vervangen van ramen moet je overdenken, wat voor soort kozijnen je wilt en wat voor soort glas.

Raamkozijn

Vele keuzemogelijkheden heb je in raamkozijnen. Heb je een klassiek huis en wil je deze stijl aanhouden, dan zijn kozijnen van hout de meest logische optie. Kies dan wel voor hardhout, dan hoef je niet snel weer. Nadeel is alleen dat hout wel onderhoud vergt en je dus om de twee jaar moet schilderen of lakken. Heel duurzaam zijn PVC ramen. Deze zijn ijzersterk en je hebt er geen enkel onderhoud aan. Er kan ook gekozen worden uit diverse kleuren. Een ander modern materiaal wat gebruikt wordt is aluminium. Het is strak, vochtbestendig, strak en toch heel licht. Ook hieraan heb je geen onderhoud.

Ramen vervangen
Bij ramen vervangen moet je overdenken welk glas en welke kozijnen je wilt

Glas

Enkel glas is eigenlijk al uitgesloten, aangezien dit verre van duurzaam is en vooral in de winter niet handig. Het meest gebruikte glas in woningen is tegenwoordig HR glas in diverse gradaties. HR+ glas bijvoorbeeld is een glasplaat met een ruimte van 12 tot 15 mm en dan weer een glasplaat. De ruimte tussen het glas is gevuld met droge lucht, wat isolerend werkt. Het meest gebruikte glas is HR++ glas. Het heeft hetzelfde principe als HR+ glas, maar in plaats van droge lucht, is de ruimte gevuld met een gas en is het glas voorzien van een coating. Dit werkt dus extra isolerend. Er bestaat ook nog HR+++ glas. Dit bestaat uit drie glasplaten, met twee tussenruimtes die gevuld zijn met gas en coating. HR+++ is het meest isolerend, maar door de drie glasplaten, is het glas erg zwaar, wat dus niet elk kozijn kan dragen.

Leave a Reply