Het dak vernieuwen

Het dak vernieuwen

Iedereen heeft een dak boven zijn hoofd nodig. Een dak om onder te leven, te slapen en beschut te zijn tegen de weersinvloeden. Als je een goed dak boven je hoofd hebt ben je beschermd, maar er gaat een tijd komen, dat het dak vernieuwd moet worden, want een dak kan natuurlijk heel wat jaren mee, maar op een gegeven moment komt er wel een eind aan de levensduur. Dan moet je het dak opnieuw laten dekken, of je moet het zelf doen, afhankelijk hoe handig je bent. Ook moet je rekening houden met de vele verschillende soorten daken we hier in Nederland hebben en met de huidige maatstaven met betrekking tot isolatie.

Waarom het dak te vernieuwen?

De belangrijkste redenen om je dak te vernieuwen is omdat de levensduur tot zijn einde komt. Gemiddeld gaat een dak ongeveer 15 jaar mee en in sommige gevallen wel zeker 20 jaar. Alles hangt ook een beetje af van het gepleegde onderhoud in de afgelopen jaren. Wanneer er nooit naar het dak omgekeken wordt, dan blijven er bladeren in de goot liggen, die de goot doen verstoppen. Regenwater kan niet of niet goed worden afgevoerd en in de winter bevriest dat water. Een nadeel van ijs, is dat het uitzet en dit kan het dak dan gaan beschadigen. Het is dus van het grootste belang om de maximale levensduur van je dak te halen, je deze zeker elk jaar nakijkt en schoonmaakt. Het is niet zo dat als er kleine beschadigingen aan het dak zijn, je het gehele dak moet vernieuwen, Een dak kan ook heel goed gerepareerd worden. Dit verlengd alleen maar de levensduur van het dak. Na verloop va jaren kan het zo zijn dat er zoveel kleine reparaties gedaan zijn of nog moeten plaatsvinden, dat je uiteindelijk toch zult moeten beslissen om het gelijk goed aan te pakken.

Het dak vernieuwen
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor volledig nieuwe dakpannen

Waar moet je op letten?

Er zijn nogal wat punten waar je op moet letten bij het vervangen van je dak. Is de constructie van het dak nog geheel naar wens, dan gaat het alleen om het vervangen van de dakbedekking. In de meeste gevallen heeft een woning een hellend dak met dakpannen. Je kan kiezen voor volledig nieuwe dakpannen of als er nog goede pannen tussen zitten, deze opnieuw te gebruiken. Wil je het helemaal hypermodern aanpakken en je hebt een flink budget, dan kun je ook zonnecel dakpannen aanschaffen, hiermee vernieuw je je dak en maak je gelijk gebruik van de mogelijkheid om je huis op zonne energie aan te sluiten, maar dan zonder lelijke zonnepanelen. Let ook op de isolatie onder de dakpannen. Voldoet deze nog aan alle eisen? Een dak kan namelijk enorm veel warmte verloren doen gaan, dus het is niet verkeerd om een nieuwe isolatielaag aan te brengen. Is de constructie van het dak niet goed meer, of je wilt deze wijzigen, dan komt er heel wat meer werk bij kijken. In de meeste gevallen die je dan ook een vergunning aan te vragen en kan je dit het beste door een bouwbedrijf uit laten voeren.

Leave a Reply