steiger

Rolsteigers voor kwaliteit

Niets handiger dan rolsteigers die je door de aanwezigheid van wieltjes heel erg eenvoudig verplaatst, rolt dus. Behalve de aanwezigheid van wieltjes maakt ook het lichtere materiaal dat deze rolsteiger gemakkelijk te verplaatsen is. In plaats van staal is aluminium gebruikt voor de rolsteiger die ook wel eens systeemsteiger genoemd wordt.

 

Meer bewegingsvrijheid


Steigers in het algemeen maken werken op grote hoogte een stuk eenvoudiger en bovenal een stuk meer bewegingsvrijheid dan de ladder, waar voorheen alle werkzaamheden op hoogte verricht moesten worden. En dat schoot lang niet altijd op. Omdat de rolsteiger wat lichter en kleiner is, mag je de rolsteiger zelf opbouwen. Dit mag bij de vaste steiger dus niet, daar moet telkens een ploeg met steigerbouwers voor aantreden.

 

Harde en vlakke ondergrond is noodzakelijk


Als je op hoogte werkt, zijn de risico’s vaak iets groter. Door gewoon heel simpel je gezonde verstand te gebruiken, beperk je de risico’s zoals er bovendien een aantal regels en aandachtspunten zijn opgesteld die specifiek betrekking hebben op het werken met een steiger op wielen. Zo is een vlakke ondergrond cruciaal, zoals de ondergrond ook hard moet zijn. Verder plaats je stabilisators en zet je de steiger altijd eerst op de rem voor iemand de steiger betreedt. Het beklimmen van de steiger doe je standaard vanaf de binnenkant en tijdens de klim houd jij je handen steeds leeg. Nee, je neemt ook niet alvast wat gereedschap mee. De maximale hoogte voor een steiger buiten is twaalf meter, een rolsteiger die je binnen gebruikt mag maximaal acht meter de lucht in wijzen.

rolsteiger
Kies een kwalitatieve rolsteiger

Gevaarlijke situaties


Voor een rolsteiger zijn nóg meer richtlijnen opgesteld, juist vanwege het feit dat de steiger te verrollen is. Zo mag je de steiger op wielen niet in je eentje verplaatsen en verplaats je de steiger nooit als er nog iemand op aan het werk is. Ook zorg je dat er geen losse materialen op de steiger liggen als je de steiger verplaatst. Ook dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Tijdens de verplaatsing van de steiger houd je de stabilisatoren zo dicht mogelijk bij de grond en houden de wielen steeds contact met de aarde. Geen ingewikkelde regels dus, die kan iedereen met gezond verstand bedenken.

 

Van twaalf naar acht meter verlagen


Is er sprake van windkracht 6 of hoger, dan is het verboden om met de rolsteiger te werken.  Begin je aan de dag met een lagere windkracht maar loopt die gaandeweg de dag op naar kracht 6, dan is het zaak de steiger snel en op veilige wijze te verlaten. Nog even over verplaatsen; de rolsteiger voor buitengebruik zal eerst verlaagd moeten worden van twaalf naar acht meter, omdat acht meter de maximale hoogte is waarop de rolsteiger verplaatst mag worden. Ook goed om te weten voor je met de systeemsteiger aan de slag gaat.

 

Ideaal, een rolsteiger


Ideaal dus, de mobiele, kleinere en lichtere rolsteiger die je zelf ook nog eens op mag bouwen en die je gemakkelijk steeds ietsje verder rolt. Door je verstand te gebruiken en de richtlijnen in de gaten te houden, is veilig werken op de rolsteiger prima mogelijk.

 

Leave a Reply