Huis uitbouw ontwerp

Mogelijkheden voor het uitbouwen van je woning

Je woning uitbouwen is met name een prima idee vanwege twee redenen. Ten eerste krijg je op deze manier natuurlijk meer woonruimte. Zo kun je bijvoorbeeld je keuken een stuk uitvergroten of meer zitgelegenheid verkrijgen. Ten tweede is een uitbouw ook een uitstekende manier om je woning in waarde te laten stijgen. Woonoppervlakte is de belangrijkste factor voor het bepalen van de waarde van je woning en door een uitbouw te realiseren kan je het woonoppervlakte zomaar met meer dan 10 vierkante meter laten toenemen.

 

Soorten uitbouw

Er is een breed scala aan soorten uitbouw mogelijk. Het belangrijkste onderscheid is een uitbouw die volledig bij de bestaande woning wordt betrokken of een losstaande uitbouw. Een uitbouw die volledig bij de bestaande woning wordt betrokken bestaat doorgaans uit hetzelfde materiaal, bijvoorbeeld baksteen, en is bijna niet te herkennen als een uitbouw. Je kunt hierbij denken aan een muur die wordt doorgebroken vanuit de keuken. De binnenafwerking wordt vervolgens gelijk gemaakt aan de bestaande zodat van binnen uit de ruimte simpelweg een stuk groter is geworden maar nog altijd een geheel. Bij een uitbouw die losstaand wordt gerealiseerd kun je eerder denken aan bijvoorbeeld een serre. Dit is wel een ruimte die verwarmd wordt en als binnenruimte kan worden gebruikt, maar je betreedt deze door een deur of andere opening, die gemaakt wordt vanuit de bestaande ruimte.

Huis uitbouwen
Het uitbouwen van je huis zorgt onder andere voor meer woonruimte

 

Waar je aan moet denken

Voordat je begint met bouwen is wel belangrijk dat je eerst even bij de gemeente controleert of je in jouw woonplaats een vergunning nodig hebt voor de geplande werkzaamheden. Daarnaast is het verstandig om een bouwkundige controle te laten doen op het plan, als dat nog niet gebeurd is. Het is ten slotte niet te bedoeling dat er later problemen met de constructie ontstaan. Tot slot is het belangrijk je goed te laten informeren over en door de bouwende partij over de kosten. Dit soort projecten kunnen enorm uiteenlopen wat betreft kosten en het is uiteraard niet de bedoeling dat je veel duurder uitkomt dan dat je begroot had.

Leave a Reply