Kruipruimte isolatiemateriaal

Kruipruimte isoleren

Een kruipruimte is de ruimte tussen de onderkant van een begane vloer en de grond van een woning. Ze zijn gemiddeld 70 tot 80 centimeter hoog en zijn een natuurlijke buffer tussen de vloer en de vochtige grond. Als het vocht in de grond verdampt komt dit tegen de onderkant van de vloer en kan hier gaan condenseren. Bij een niet geïsoleerde kruipruimte gaat er warmte verloren via de vloer en zal de vloer kouder aanvoelen. Isoleren van de kruipruimte kan 10 tot 15% aan energiekosten besparen. Afhankelijk van de situatie is er keuze uit vloerisolatie of grondisolatie

Vloerisolatie

Vloerisolatie is mogelijk als de kruipruimte voldoende hoog is om de vloer van de woning van onderen te isoleren. Isolatie kan plaatsvinden met minerale wol zoals glaswol of steenwol, of met gespoten kunststoffen zoals piepschuim, platen met purschuim of thermoskussens. Duurzame oplossingen zijn mogelijk door gebruik te maken van platen op basis van schapenwol, cellulose, kurk, hennep en houtwol. De platen zijn vaak al standaard voorzien van een dampscherm. Hierdoor kan het verdampte vocht niet meer gaan condenseren. Als het dampscherm ontbreekt dan moet deze nog apart worden aangebracht. De grond zal vaak worden afgedekt met een bodemzeil waardoor de kans op vochtproblemen sterk zal afnemen.

Kruipruimte isoleren
Je kruipruimte isoleren scheelt veel warmteverlies

Bodemisolatie

Vooral in oude woningen zijn de kruipruimte vaak te laag om in te bewegen. Om toch te kunnen isoleren kan deze ruimte worden opgevuld met een licht isolatiemateriaal. Isolerend materiaal zoals piepschuim, schelpen of isolatiechips worden via een slang onder de kruipruimte gespoten. Het is een effectieve methode omdat het materiaal ook blijft werken als het grondwaterpeil stijgt. Het materiaal drijft op het water, waardoor de afsluitende werking behouden blijft. Ook ongewenste luchtjes worden via deze methode tegengehouden. Dit is een reden om sommige woningen te voorzien van zowel vloerisolatie als bodemisolatie.

Isolatiewaarde

Kies altijd voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde (Rd) van minimaal 3.3. Een lagere isolatiewaarde zal geen goed resultaat geven. Bij een woning met vloerverwarming is de minimale isolatiewaarde Rd 5. In alle gevallen moet de kruipruimte voorzien zijn van voldoende ventilatieroosters waardoor eventuele vocht altijd naar buiten kan ontsnappen.

Leave a Reply