Keuken verbouwen? Hier moet je aan denken

Heb je eindelijk de knoop doorgehakt en ben je van plan om je gehele keuken te verbouwen of te renoveren? Maar weet je eigenlijk helemaal niet welke dingen je nu moet regelen en wat er allemaal bij komt kijken? Heel begrijpelijk, een keukenverbouwing brengt heel veel stress en zorgen met zich mee. Bovendien speelt de keuken een zeer belangrijke rol in jouw woning en is het geen kleine investering om deze te verbouwen. Daarom wil je natuurlijk ook dat het resultaat geheel naar wens zal zijn. Zodat je binnenkort weer heerlijke maaltijden, makkelijke gezonde voor 2 personen, kunt bereiden. Maar hoe zorg je ervoor dat de keukenverbouwing zo vlekkeloos mogelijk verloopt? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Spreek af met een keukenspecialist

Voordat je de keuken kunt gaan verbouwen is het natuurlijk eerst noodzakelijk om een nieuwe keuken aan te schaffen. Daarbij hoort natuurlijk een passend en efficiënt ontwerp. Hoewel je veel zelf kunt doen, adviseren wij toch om het keukenontwerp uit handen te geven aan een specialist. Je kunt natuurlijk wel uitvoerig vertellen wat je wensen zijn en welke dingen je écht wilt terugzien in de keuken, maar een keukenspecialist zal over het algemeen een veel effectievere indeling kunnen maken. Hierdoor kun je de ruimte optimaal benutten.

keuken renoveren

Bedenk tevens of je de keuken op dezelfde plek wil houden of dat je de indeling compleet wil omgooien. Als je kiest voor het laatste is de kans groot dat er ook nog een aantal leidingen omgelegd moeten worden. Houd hier dan ook wel rekening mee bij de uitvoering van jouw plannen. Ook kan het geen kwaad om alvast op ‘wat eten we vanavond via butlon’ te kijken, want tijdens de keukenverbouwing zit koken er waarschijnlijk niet in.

Bespaar kosten, doe het sloopwerk zelf

Het plaatsen van een nieuwe keuken hoeft in principe niet al te lastig te zijn. Zeker niet bij een standaard bouwpakket. Het wordt echter een ander verhaal als je de indeling wil veranderen en er daardoor leidingen omgelegd moeten worden. Dan kan het verstandiger zijn om de verbouwing aan een professional over te laten.

Natuurlijk begrijpen we ook dat dit allemaal extra kosten met zich mee zal brengen. Daarom adviseren wij om de dingen die je zelf kunt doen, zoals het slopen van de oude keuken, ook echt zelf te doen. Zo kost het de vakmannen minder tijd om de keuken te plaatsen en bespaar jij uiteindelijk de nodige euro’s.

Blijf rustig

Een verbouwing kan enorm veel stress opleveren. Plotseling voelt je huis niet meer als die van jou. Je voelt je een gast in je eigen woning. Om over de rommel en het stof nog maar te zwijgen. Daarnaast kan een keukenverbouwing ook praktisch gezien zeer lastig zijn. Het is waarschijnlijk enkele dagen niet mogelijk om te koken en ook een simpele boterham smeren vraagt al om een waar parcours.

Toch is het belangrijk om zoveel mogelijk de rust te bewaren. Laat het stof maar liggen. Niemand die daar van opkijkt tijdens een verbouwing. Bestel eens wat eten online. Hoe kalmer jij met de situatie omgaat, hoe makkelijker deze zal zijn. En als de verbouwing eenmaal voorbij is, geniet jij van de ultieme droomkeuken!

Leave a Reply