huis isoleren

Isolatiehulp: Waar let je op tijdens de renovatie?

Huizen worden veelal gerenoveerd om te voldoen aan hedendaagse standaarden voor veiligheid en zuinigheid. Een van de belangrijkste klussen is daarom het kiezen en plaatsen van degelijk isolatiemateriaal. De isolatielaag van het huis is namelijk de voornaamste bewaker van je energieverbruik. Het is dan ook belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Er zijn een aantal punten waarop je moet letten. In dit artikel zullen we je wat handige tips meegeven, zodat jij straks niet onnodig energie verbruikt.

Isolatiewaarde

Isolatiewaarde van een bepaald materiaal wordt doorgaans aangeduid met RD-waarde. De RD-waarde geeft het totale isolatievermogen van het materiaal aan. Om de RD-waarde te berekenen wordt de dikte van het materiaal gedeeld door de lambdawaarde (welke het warmteverlies aangeeft). Hoe hoger de RD-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Deze waardes worden vrijwel altijd aangegeven bij het product. De isolatiewaarde van al de verschillende isolatiematerialen worden op dezelfde manier bepaald, ongeacht de toepassing. Zo wordt dezelfde eenheid gebruikt voor zowel vloerisolatie als dak- en muurisolatie. Wel zo makkelijk als je wil bepalen welke isolatiewaarde je minimaal nodig hebt. 

isoleren woning

Materiaaleigenschappen

Verschillende isolatiematerialen hebben verschillende eigenschappen. Naast de zojuist besproken isolatiewaarde zijn er andere belangrijke producteigenschappen die je mee moet nemen bij je keuze. Stel jezelf de vraag; 

Wat vind ik het belangrijkste waar mijn isolatiemateriaal aan moet voldoen?’ 

We zullen je alvast een aantal veelvoorkomende antwoorden geven. Naast de benodigde isolatiewaarde vinden veel mensen het ook belangrijk dat het materiaal makkelijk te plaatsen, duurzaam, en veilig is. Natuurlijk speelt de prijs ook altijd mee, echter is een duurder materiaal op lange termijn vaak voordeliger dan goedkoop materiaal. Ons advies is dus om niet te besparen op het isolatiemateriaal. Daar krijg je vaak spijt van! 

Veelgebruikte materialen 

De meest gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol, PIR, XPS en EPS. Laat je vooraf goed informeren over de verschillende producteigenschappen en jouw benodigde isolatiewaarde. Over het algemeen geldt; hoe dikker de isolatielaag, hoe beter het isoleert. Het beste is echter om de isolatielaag zo accuraat mogelijk af te stemmen op jouw situatie. Op deze manier voorkom je warmte- of kouverlies én betaal je niet onnodig veel voor je isolatiemateriaal.

Leave a Reply