toepassingen van process heating

De toepassingen van process heating

Process heating is een specifieke vorm van verhitting met temperaturen die boven de 680 graden Celsius liggen. Het spreekt voor zich dat er op deze temperaturen met hoogwaardige middelen gewerkt moet worden, en dat de persoon die werkt met process heat kennis van zaken heeft. Deze methode wordt in diverse industrieën toegepast, lees op deze pagina meer over de diverse toepassingen van process heating.

Als het echt heet moet zijn

Hitte is geen product op zich, het is een eigenschap. Net zoals water bevriest onder nul graden Celsius en verdampt boven honderd graden Celsius, hebben alle grondstoffen een boven- en ondergrens waarbij de chemische structuur van de grondstof zal veranderen. Zo zullen veel kunststoffen smelten wanneer ze verhit worden. Ze verliezen hun vaste vorm, met als gevolg dat ze smelten. De temperatuur die nodig is om materialen en producten te bewerken kan zeer hoog zijn, we spreken van process heating wanneer de temperaturen boven de 680 graden Celsius uitkomen. Met process heat kun je bijvoorbeeld:

  • Buizen smelten om verbindingen te maken.
  • Afdekmaterialen laten krimpen om containers af te sluiten.
  • Gebruiksartikelen steriliseren om besmetting te voorkomen.
  • Materialen plooibaar maken zodat ze te vervormen zijn.
  • Natte goederen snel drogen.

Deze apparatuur wordt in diverse sectoren gebruikt waaronder de levensmiddelen sector, de industriële sector en voor medische toepassingen.

Veilige apparatuur

Het spreekt voor zich dat de apparaten die gebruikt worden om materialen op deze hoge temperaturen te verhitten van betrouwbare kwaliteit moeten zijn. Herz is een merk dat diverse producten biedt die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Naast grote, industriële verhitters zijn er ook kleinere formaat apparaten leverbaar. Denk aan een speciale handföhn om lokaal en zeer gecontroleerd onderdelen te verhitten.

process heating
Wat zijn de toepassingen van process heating?

Gebruik van process heating

Wanneer er met extreem hoge temperaturen wordt gewerkt, zal er uiteraard kennis van zaken nodig zijn om veilig te werken. Dit geldt zowel voor de uitvoerende persoon als voor de omgeving. Het is immer de bedoeling dat alleen het materiaal dat bewerkt wordt verhit wordt, niet de gereedschappen of werknemers die in de buurt werken. Wanneer process heat niet standaard deel uitmaakt van de werkzaamheden, is het verstandig om eerst informatie in te winnen bij de leverancier van het materieel.

Schoon werken met process heating

Bij dit proces wordt lucht verwarmd tot de gewenste temperatuur. Hierbij is het dus van belang dat de temperatuur gereguleerd en gecontroleerd kan worden. Naast opwarming zal afkoeling ook een rol spelen, de materialen die behandeld worden zullen na verloop van tijd weer afkoelen. Dan kunnen de originele eigenschappen terugkeren, het is ook mogelijk dat er een nieuwe, gewijzigde staat ontstaat. Denk aan een lasnaad tussen twee kunststof buizen, waarbij de naad sterker is dan het materiaal van de originele buizen. Andersom is ook mogelijk, na afkoelen kunnen sommige materialen minder sterk worden, minder plooibaar, of er ontstaan andere afwijkende eigenschappen. Daarom is het van belang om de materiaaleigenschappen op verschillende temperaturen te bepalen, om zo met gecontroleerde temperatuurregulering het gewenste resultaat te bereiken.

Process heating is een bijzonder proces dat zich leent voor uiteenlopende toepassingen. Laat je informeren over de mogelijkheden en de juiste apparatuur voor iedere toepassing.

Meer informatie: https://www.almond.nl/

Leave a Reply