afvoerputverstopping oplossen

Last van een afvoerputverstopping?

Komt er een nare stank uit het afvoerputje in de badkamer of bijvoorbeeld de bijkeuken van je woning? Lijkt het water steeds minder goed weg te stromen naar de centrale riolering? Het duidt op een (beginnende) verstopping in de afvoerleiding onder het putje. In sommige gevallen is het mogelijk om een dergelijke verstopping zelf op te lossen. Zo heb je de hulp van een loodgietersbedrijf niet direct nodig. Gaat het om een serieuze verstopping, dan betekent een afvoerputverstopping oplossen dat de afvoerleiding onder hoge druk moet worden doorgespoten. Iets wat een loodgieter voor je kan doen! Een tuinslang levert over het algemeen onvoldoende druk om de verstopping in de afvoerleiding onder het putje op te lossen.

Traditionele ontstopper gebruiken bij een verstopping

Bij een verstopping van de afvoerleiding onder het putje in huis kun je een traditionele ontstopper gebruiken. Met zo’n ontstopper verhoog je de druk op de afvoerleiding, waarmee restafval losgetrokken wordt van de afvoerwand. Spoel de afvoer vervolgens een aantal keer door met een paar emmers water. Het helpt je het restafval naar de centrale riolering af te voeren. Vaak merk je het effect van het gebruik van de ontstopper aan het feit dat een deel van het opgehoopte afval in de afvoerleiding naar boven komt tijdens het verhogen van de druk op deze leiding.

Soda gebruiken als ontvettend hulpmiddel

Naast het gebruik van een traditionele ontstopper kan ook soda helpen. Soda heeft een ontvettende werking, wat het hulpmiddel zeer geschikt maakt voor het oplossen van diverse soorten verstoppingen. Een afvoerputverstopping in de douchebak kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van opgehoopte haren en zeepresten. Door soda in de afvoerleiding te gieten en dit vervolgens enige minuten in te laten trekken, komen de vette haren en zeepresten los van de afvoerwand. Giet vervolgens kokend water door de afvoerleiding en spoel deze een aantal keer goed door.

stank afvoerputverstopping
Stankoverlast uit je afvoerput

Trekveer als alternatief voor een ontstopper

Een derde hulpmiddel dat van pas komt bij het oplossen van een afvoerputverstopping is een trekveer. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een lange veer die je door de afvoer kunt duwen. Door de veer vervolgens heen en weer te bewegen, trek je het restafval van de afvoerwand af. Een trekveer komt niet alleen van pas bij het ontstoppen van een afvoerleiding. Men gebruikt deze trekveer vaak ook voor het trekken van kabels door loze leidingen in huis.

Gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen

Tot slot kun je het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen overwegen. Deze koop je bij de supermarkt of bijvoorbeeld een bouwwinkel in de buurt. Ook online kun je diverse ontstoppingsmiddelen bestellen. Houd er rekening mee, dat deze middelen bijzonder slecht zijn voor het milieu. Het ontstoppingsmiddel komt uiteindelijk terecht in het rioolwater en schaadt daarmee het milieu rondom je woning. Het is niet voor niets, dat veel loodgieters het gebruik van deze middelen sterk afraden. Daar komt bij dat deze middelen schade kunnen toebrengen aan de afvoerleidingen in huis.

Tip: raadpleeg een loodgieter, wanneer je advies wenst over de wijze waarop je een afvoerputverstopping het beste op kunt lossen.

Leave a Reply