lekkages oplossen

Zo los je gemakkelijk lekkages op  

Bij lekkages in huis is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een oplossing te zoeken. Doe je dit niet, dan loop het risico op een ernstige vochtschade aan je woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vochtplekken op de muren of het plafond. Je herkent ze aan een lichtgele, of bruine kleur. De vochtplekken zien er onhygiënisch uit en vormen daarbij een broedplek voor schimmels. Geen fijn idee! Hetzelfde geldt voor houtrot in houten constructies achter wanden of boven het plafond. Houtrot is lastig te verhelpen. In het ergste geval moeten volledige houten constructies vernieuwd worden.

Op deze pagina lees je meer over lekkages oplossen en hetgeen waarmee je rekening dient te houden. Heb jij al eens geprobeerd om zelf een lekkage in huis aan te pakken?

Bron van een lekkage opsporen met een lekdetectie

Het verhelpen van een lekkage begint bij het opsporen van de bron hiervan. Dit klinkt vaak makkelijker, dan dat het in de praktijk is. In het bijzonder, wanneer het om een lekkage tussen twee wanden of bijvoorbeeld rond het aansluitpunt van een toilet of douchebak gaat. Om het opsporen van een lekkage makkelijker te maken, loont het om een lekdetectie uit te laten voeren. Een lekdetectie uitvoeren kun je overlaten aan een loodgietersbedrijf. Loodgieters beschikken over de kennis en hulpmiddelen om de bron van de lekkage in een korte tijd te achterhalen.

Voordelen van een professionele lekdetectie

Het voornaamste voordeel van een professionele lekdetectie is het feit, dat het gebruik van hak- en breekwerk niet langer noodzakelijk is. Hak- en breekwerk werd voorheen vaak gebruikt. Hierbij haalde men een wand open, om zo tot de kern van de lekkage te kunnen komen. De kans dat een muur op exact de juiste plek werd opengebroken was hierbij klein.

 

Aan de slag met de oplossing voor een lekkage

Nadat de bron van de lekkage achterhaald is, kun je van start gaan met het oplossen hiervan. Het oplossen van een lekkage kan betekenen dat er leidingen vervangen moeten worden, of dat deze bijvoorbeeld opnieuw moeten worden aangelegd. Het opnieuw aanleggen van de leidingen is een klus die nauwkeurig moet worden uitgevoerd, om te voorkomen dat nieuwe lekkages ontstaan. Een probleem dat regelmatig voorkomt is speling tussen twee leidingstukken. Waar nodig kan een loodgietersbedrijf helpen bij het opnieuw leggen van leidingen in huis.

lekkage in muur
Een lekkage oplossen in de muur

Verschillende soorten lekkages oplossen

Lekkages komen in tal van verschillende soorten voor. Denk niet alleen aan de lekkage rond de waterleiding. Ook de gasleiding kan een lekkage bevatten. Net als bij een waterleiding, is het bij lekkende gasleidingen cruciaal dat zo snel mogelijk voor een oplossing wordt gezorgd. Een lekkende gasleiding kan voor een te hoge concentratie koolmonoxide in huis zorgen. Daarbij ontstaat er een explosiegevaar, als je open vuur in huis gebruikt. Zorg dat je woning goed geventileerd wordt bij een lekkende gasleiding. Een derde type lekkage is een warmtelek. Een warmtelek leidt tot een onnodig hoog energieverbruik. Iets wat je verhelpt door bijvoorbeeld tocht tegen te gaan. Dicht kieren en naden rond de kozijnen.

Leave a Reply