rookmelders

Manieren om brandveiligheid op de werkvloer te creëren

Het is van groot belang dat jouw werkplek brandveilig is. Zo ontstaat er geen paniek en chaos wanneer er brand uitbreekt. Het is belangrijk om op tijd bij brand te zijn zodat je het uitbreiden kan voorkomen. Ook in deze tijden wanneer er misschien minder mensen op kantoor zijn, is het belangrijk om hierover na te denken. Er zijn naast het plaatsen en checken van rookmelders meer voorbereidingen die je kan treffen, daar geven wij je graag een aantal tips over.

Wijs brandveiligheidsrollen toe

Elk bedrijf zou ten minste één persoon moeten aanwijzen die als brandwacht kan fungeren. Enkele kandidaten die in aanmerking komen voor deze rol zijn bijvoorbeeld de Office Manager, de Facility Manager, de Safety Manager of de Human Resources Manager van het bedrijf. De organisatie beschermen tegen de dreiging van brand begint met preventie. Hoewel sommige situaties buiten de controle van een bedrijf vallen (zoals bosbranden of brandstichting), kunnen de meeste branden op kantoor worden vermeden met een paar extra voorzorgsmaatregelen. Het aanwijzen van een bereidwillige persoon (of personen) voor brandveiligheid zal helpen bij het overzien van de paraatheid van uw organisatie.

brandveiligheid
Brandveiligheid op werk verbeteren.

Identificeer risico’s op de werkplek

Het uitslaan van branden kan in veel gevallen in een vroeg stadium worden voorkomen door gebruik van brandblussers. In feite zijn er verschillende factoren die een bedrijf een hoger risico op een brandincident geven. Hier enkele oorzaken van werkplek branden:

  • Kooktoestellen
  • Elektrische bedrading
  • Stopcontacten (overbelast)
  • Verlichtingsapparatuur
  • Verwarmingstoestellen

Besteed aandacht aan brandgevoelige zones

Iets meer dan een vijfde van de gerapporteerde werkplek branden in een periode van vijf jaar begon in een kantoor keuken of kookruimte. Elk gebouw met een keuken waar een broodrooster, oven of magnetron staat is kwetsbaar. Zorg dus ook voor goed functionerende apparatuur (zowel in de keuken als elders) en voer routinematige inspecties uit om het risico op een brandincident te verkleinen. Natuurlijk moet aan elk deel van het kantoor evenveel aandacht worden besteed, maar het is nuttig om inzicht te hebben in de brandgevoelige delen van uw werkruimte. Er zijn ook voorzorgsmaatregelen die elk bedrijf moet nemen om de gevolgen van een brand te beperken. Dit zijn onder andere het minimaliseren van los papier in het kantoor of het op de juiste manier opslaan van brandbare materialen.

Gebruik een checklist voor brandveiligheid

Als laatste is het goed om een checklist op te stellen met het brandveiligheidsteam. Een kantoor beschermen tegen brand begint met het begrijpen van de risico’s die de organisatie loopt. De taak kan overweldigend aanvoelen en daarom is een vereenvoudigde checklist een goed vertrekpunt.

 

Leave a Reply