draai kiep raam

Wat is een draai kiep raam en hoe onderhoud je deze?

Ben jij van plan om een draai kiep raam te plaatsen in jouw huis? Dan is het handig om hier wat over te weten. Wat is een draaikiepraam en waarom kiezen mensen hiervoor? Vervolgens, als je de draaikiepraam hebt gekocht, is het ook belangrijk om te weten hoe je deze ramen onderhoudt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet.

Wat is een draai kiep raam?

Een draaikiepraam, is eigenlijk een hele gewone raam. Het verschil tussen een “gewone” raam en een draaikiepraam, is dat een gewone raam vaak maar op één manier open kan. Een draai kiep raam kan op twee verschillende manieren open. Dit komt doordat de raam twee assen heeft, waardoor het kan draaien. Op die manier kan het raam dus zowel horizontaal als verticaal worden opengedaan. Een gewone, standaard raam, heeft deze functie niet.

Je vraagt je misschien af, waarom mensen een draai kiep raam willen. Veel mensen willen graag tijdens het werk, huishouden, koken of tijdens het slapen een raampje open. Dat zorgt voor wat meer frisse lucht in huis. Het grote nadeel is alleen, dat een raam kan gaan klapperen. Dit gebeurt als het hard waait. Een klapperend raam is super vervelend als je ergens mee bezig bent. Daarnaast vinden veel mensen het net iets te koud als het raam helemaal open staat. Om die reden kan je een draai kiep raam, ook kiepen. Doordat je deze kiept, houd je een kiertje open. Het voorkomt dat het raam niet klappert en je hebt een fijne temperatuur. Zo komt er nauwelijks wind binnen.

raam
Mooi uitzicht

Hoe je een draai kiep raam onderhoudt

Hoe vaker je het raam gebruikt, hoe meer onderhoud het ook nodig heeft. Na een poosje kan het dus zijn dat het raam minder goed gaat sluiten. Wat moet je dan doen? De makkelijkste oplossing is om het sluitwerk in te smeren met een goed smeermiddel. In principe kun je dit makkelijk zelf doen. Wel is het belangrijk dat je, bij bewegende delen, een goed smeermiddel gebruikt. Gebruik hiervoor geen olie of vet. Je kan het beste een vetvrij smeermiddel gebruiken. Je spuit dan een beetje van dat smeermiddel op de bewegende delen en dan sluit je een paar keer helemaal het raam. Dus ook de raamkruk moet open en dicht worden gedaan.

Dit onderhoud kost vrij weinig tijd. Daarnaast hoef je ook alleen het smeermiddel te betalen. Dit onderhoud kost dus niet heel veel moeite. Wel is het belangrijk om ook even de rest van het raam in de gaten te houden. Doet alles het nog? Is er geen vuil? Vuil kun je altijd schoonmaken. Wanneer er iets kapot is gegaan, kun je er iemand naar laten kijken.

Het kopen van een draai kiep raam

Een draai kiep raam kopen, doe je niet zomaar. Het is goed om je even te verdiepen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten waar je uit kan kiezen. Welke je kiest, doe je op basis van jouw wensen. Het is slim om even te onderzoeken welke raamkozijnen aan jouw wensen voldoen. Dit kun je via het internet doen. Ook kan je een specialist vragen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die je kent, of een medewerker van een bedrijf in draai kiep ramen. Neem daarom eens een kijkje op www.meneerkozijn.nl

Leave a Reply