vlonderplanken

Welke vlonderplanken uitkiezen?

Vlonders zijn tegenwoordig helemaal in. Ze passen vrijwel bij elke tuin en dragen bij aan een echt landelijke, rustige, maar ook vooral gezellige sfeer. Niet gek dus dat veel mensen voor vlonderplanken kiezen om aan te leggen in hun tuin. Echter, er bestaan heel veel soorten planken. Het ligt dus aan jouw tuin en ook wat je er mee wilt gaan doen, welke je het beste kunt kiezen. In deze blog lichten we toe hoe je het beste deze kunt maken!

Functionaliteit

Ten eerste is het van belang om de toepassing van de vlonderplanken te bepalen en waar-ie komt te liggen. Ga je hem gebruiken als terras? Dan worden de vlonderplanken waarschijnlijk intensief gebruikt, met tafels en stoelen en natuurlijk extra gewicht van mensen die er op lopen en zitten. In dat geval is het het beste om te gaan voor een duurzame houtsoort die lang mee gaan. Het is namelijk al zonde om ze na enige tijd al te vervangen simpelweg omdat het hout de intensiteit niet aankan. Leg je de vlonderplanken vlakbij het water? Dan worden duurzaamheidsklasse 1 planken aangeraden, zoals Padoek, omdat deze beter bestand zijn tegen vocht en dus minder algen aanmaken.

vlonders in de tuin
Vlonderplanken aanleggen in de tuin

Duurzaamheidsklasse

Vlonderplanken verschillen nogal in duurzaamheid: er zijn namelijk vier verschillende type duurzaamheid. Welke type je moet nemen, is afhankelijk van hoe je de planken gaat gebruiken, waar ze worden neergelegd en natuurlijk jouw budget. Type 1 planken zijn het duurzaamst en daarnaast worden ze ook nog eens minder glad dan andere planken. Ze worden dus minder vochtig en trekken dus ook minder alg aan. Ook zijn ze stabieler en vindt er dus minder werking plaats tussen de planken waardoor ze langer meegaan. Je hoeft dus niet bang te zijn om uit te glijden of om ze al te vervangen doordat ze rot worden.

Budget

Natuurlijk speelt budget ook een grote rol in welke planken je aanschaft. Echter, er wordt wel aangeraden om niet te besparen op de fundering. Hierdoor voorkom je dat het doorzakt en het snel rot en dat je dus al gauw nieuwe mag plaatsen. Kijk op de website van Tuinhoutcentrale voor meer tips over hoe je de beste vlonderplanken kunt uitkiezen!

Leave a Reply