rondstroppen

Wat je moet weten over rondstroppen en hijsbanden?

Rondstroppen of hijsbanden zijn een onmisbaar element in de wereld van hijsen. Hef- en hijsmaterialen hebben een bijna oneindig gebruik. Tips en tricks over deze oneindige mogelijkheden zijn natuurlijk altijd welkom. Je vindt er enkele in dit blog. Daarnaast is het belangrijk om een veilig gebruik te onderkennen van rondstroppen en hijsbanden. Ook hierover in dit blog wat meer informatie.

Over de rondstroppen

Een beschermende en slijtvaste hoes is waarmee de vezels van rondstroppen standaard worden omhuld. Via een streepjescodering kunt u op de hoes de (Sterkte) WLL aanduiding terugvinden. Waarbij elke streep voor één ton aan hijscapaciteit staat. Welke weer herkenbaar is door het gebruik van verschillende kleuren. En weer elke kleur voor een andere sterkte staat.

Over de hijsbanden

Vezels of draden vormen voor elke hijsband de basis. De vezels of draden van de hijsbanden bestaan uit hoge kwaliteit materialen. Voor een lange levensduur zijn de materialen Polyester, polyamide, polypropyleen of polyethyleen  speciaal ontwikkeld. Echter nog belangrijker is toch wel de hoge sterkte voor alle zekerheid plus veiligheid op de werkvloer. Ook de hijsband is voorzien van een aanduiding van WLL en van een label met werkinstructie.

hijsbanden
Het gebruik van hijsbanden

Hoe te handelen vóór gebruik?

Bij het in gebruik nemen van een rondstrop of hijsband kan er een visuele controle op losgelaten worden. Te denken valt hierbij aan:

 • Is er sprake van zichtbare ernstige slijtage?
  • Is garenbreuk waar te nemen? Neem bij het onderzoek ook kapotte dragende stiksels in acht).
  • Is de hoes bij een rondstrop zichtbaar beschadigd?
  • Zitten er knopen in de hijsband of rondstrop?
  • Chemische aantasting of warmteschade?
  • Zijn er uitwendige beschadigingen zoals insnijdingen en/of kantbeschadigingen waarneembaar?

Zorg voor een veilige werkomgeving

Waarin er sprake is van afwijkende omgevingsinvloeden, is het advies om geen rondstroppen of hijsbanden te gebruiken. Bijvoorbeeld in een omgeving waarbij er gebruik gemaakt wordt of gewerkt wordt met chemicaliën, vetten of zuren. Maar ook in of met (hete) vloeistoffen. Ook de temperatuur is belangrijk: nooit boven de +80 graden Celsius of -40 graden Celsius. Het is misschien niet vanzelfsprekend, maar gebruik nooit natte hijsbanden. Laat deze altijd eerst goed drogen indien ze bij eerder gebruik nat zijn geworden. Gebruik rondstroppen of hijsbanden alleen om een vracht mee te hijsen. En als laatste, lees altijd voor gebruik goed het label.

Binnenkort toe aan een keuring?
Neem dan contact met de professionals van EKH. De minimum keuringstermijn is namelijk 1x per jaar. En een jaar is sneller voorbij dan u denkt.

 

Leave a Reply