woning

Een woning laten taxeren na renovatie

Je bent van plan om je woning te gaan laten taxeren. Bijvoorbeeld omdat je verwacht de woning in de toekomst te zullen verkopen. Of misschien wel omdat je een koper bent die mogelijk interesse heeft in zijn droomhuis. Met een taxatierapport kom jij de eerlijke waarde van een woning te weten en biedt het nog meer handige informatie. Maar wat zijn de kosten van het taxeren van je woning nou eigenlijk en kun je deze ook aftrekken bij de belastingdienst?

Wat kost het taxeren van je woning?

Wat het taxeren van je woning kost hangt af van de rekenmethode die de taxateur hanteert. Het kan zijn dat de taxateur een vast tarief rekent. Je weet dan precies waar je aan toe bent. Hou er wel rekening mee dat er extra kosten gemaakt kunnen worden door de taxateur. Bijvoorbeeld wanneer er kadasterkosten om d e hoek komen kijken, gemeentelijke leges of misschien wel extra administratiekosten. Bij een andere methode wordt er gevraagd om een percentage van de waarde van jouw woning. Dat percentage ligt vaak tussen de 0,15 en 0,25 procent. In iedere situatie kan het weer anders wat zijn de voordelige manier is. Zorg dat je goed voorbereid bent voordat je je woning laat taxeren.

huis
Inrichting tijdens de taxatie van je huis.

Kosten gevalideerde taxateur

Als je je woning hebt laten taxeren ontvang je een taxatierapport. Hier staat natuurlijk de waarde op van je woning maar ook aanvullende informatie om uit te leggen waar de taxatie op gebaseerd is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het onderhoud die woning kent, de kadastrale gegevens maar op de ligging van je woning. Bij bijzondere situaties wordt er gevraagd om een gevalideerde taxatie. Bijvoorbeeld bij een hypotheek met nationale hypotheek garantie. Het taxatierapport zal dan worden bekeken en beoordeeld door diverse instanties. De taxateur kan hiervoor een meerprijs rekenen. Vraag hier van te voren naar zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Taxatie huis regelen? Bekijk de mogelijkheden online.

Zijn taxatiekosten aftrekbaar?

De kosten voor het laten taxeren van je woning is zeker aftrekbaar. Dat scheelt al weer gauw een hoop geld. Je kunt het factuurbedrag eenmalig aftrekken van het belastbaar inkomsten bij box één. Bespreek dit met je boekhouder.

Leave a Reply