Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen is dit een heel goed idee. Het zorgt niet alleen voor een lagere energierekening maar het is ook nog eens goed voor het milieu. De investering is daarnaast ook nog en snel terugverdiend. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen te verkrijgen. Waar moet je nu precies op letten en wat zijn de opties?
De soorten zonnepanelen
Als je zonnepanelen overweegt moet je weten dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn. De monokristallijne en de polykristallijne zonnepanelen worden het meest gebruikt in Nederland. Beide panelen zijn van uitstekende kwaliteit en het verschil is niet bijzonder groot. De polykristallijne panelen is in de meeste gevallen de goedkoopste optie. Ze zijn blauw van kleur en hebben vaak een zilveren frame. De monokristallijne zonnepanelen bieden hogere vermogens en is de meest gekozen optie. Dit komt vooral door de zwarte kleur wat men beter vindt ogen. Dan heb je ook nog zonnepanelen die volledig zwart van kleur zijn, inclusief frame. Een prachtige optie maar zorgt wel voor een verminderde rendement. Die afweging moet je voor je zelf maken.
Wat kosten zonnepanelen?
De prijs is natuurlijk volledig afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je wilt en welke soort je kiest. Een gemiddelde woning biedt plaats voor twaalf zonnepanelen en dit kost gemiddeld tussen de € 4000 en € 6000. Het klinkt een flinke investering maar je verdient het al acht jaar terug. De genoemde prijzen is niet alleen voor de zonnepanelen zelf maar ook voor de omvormer, montagekosten en een monitoringsysteem. Zorg ervoor dat garantie duidelijk wordt vermeld op je factuur. Zonnepanelen installeren? Dit moet door een specialist gedaan worden. SunCatch kan je daarvoor inschakelen.
Subsidie voor zonnepanelen
Er wordt vaak onterecht gedacht dat er een subsidie is voor zonnepanelen. Helaas, er bestaat geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Het kan wel zo zijn dat je gemeente hier subsidies verstrekt. Neem contact met je gemeente op om hier meer informatie over te verkrijgen. Mocht je het zakelijk laten plaatsen heb je de mogelijkheid over de belasting toegevoegde waarde terug te vragen. Dit bespaar je al direct 21%.
Zonnepanelen huurhuis
Als je een woning huurt kun je ook zonnepanelen laten plaatsen. Maak goede afspraken met de verhuurder. Je kunt om korting vragen op de huur omdat de verhuurder er uiteindelijk ook profijt van heeft. Woningstichtingen bieden vaak voor een vast bedrag per maand zonnepanelen aan.