Verlichting

De levensduur van LED verlichting

De levensduur van LED is vele malen langer dan dat van een halogeenspot of spaarlamp. Vaak wordt LED gebruikt eenlingenboxen of kalverhokken. LED aan De meeste LED lampen hebben een maximale levensduur van 50.000 branduren, maar gemiddeld gaat een LED lamp ongeveer 35.000 branduren mee. De levensduur van LED kan dus beïnvloed worden door bepaalde factoren waardoor de lamp langer of juist korter meegaat. Lees in deze blog wat de factoren zijn en hoe u het langst profijt kan hebben van uw LED verlichting.

 

Warmte afvoer van de LED lamp

Eén van de voornaamste factoren die de levensduur van uw LED verlichting zal beïnvloeden is de warmteafvoer. Ondanks dat LED verlichting de warmte die zij produceren heel goed kan afvoeren, is het van uiterst belang dat de lampen hier wel de ruimte voor krijgen. Als de LED’s de warmte niet goed kwijt kunnen, kan dit ervoor zorgen dat uw LED lampen minder lang meegaan. Zorg er dus altijd voor dat uw spotjes iets meer inbouw diepte hebben dan dat eigenlijk nodig is. Hierdoor weet u zeker dat de LED lampen goed hun warmte kwijt kunnen.

Verkeerde drivers in de LED lamp

De creatie van ‘elektrische stress’ is een ander probleem wat invloed heeft op de levensduur van de LED verlichting. De LED’s krijgen hierdoor meer stroomtoevoer dan wat nodig is waardoor ze extra heet worden of zelfs kunnen knappen. Dit probleem ligt vaak bij de verkeerde drivers. Een driver zorgt voor de stroomtoevoer naar de LED’s , wanneer deze driver bijvoorbeeld 1000mA stroom naar de LED stuurt, en de LED eigenlijk maar 500mA kan verwerken ontstaat er elektrische stress wat de levensduur aanzienlijk verkort.

Lamp
Verlichting in een lamp.

Het aan en uit zetten van de LED lamp

In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, heeft het aan en uit doen van LED verlichting geen enkele invloed op de levensduur van de LED lampen. Bij ander soort verlichting heeft dit wel zeker invloed maar bij LED is dit dus net even wat anders. LED verlichting is een ‘halfgeleider’ een halfgeleider wordt niet beïnvloed door het aan en uit doen van de lamp.

 

Om al deze problemen te voorkomen kunt u het beste uw materialen bestellen bij een betrouwbare winkel die verstand heeft van LED verlichting. Dan weet u zeker dat er altijd de juiste drivers geleverd worden, en krijgt u betrouwbaar advies over het plaatsen van de LED lampen.

Leave a Reply