Groen balkon

Tips om te genieten van de natuur in de stad

Het leven in de stad heeft vele voordelen. Alleen het heeft ook een nadeel: de stad is minder groen dan het platteland. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om meer te genieten van de natuur in de stad. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Voordelen van de natuur

Regelmatig genieten van de natuur heeft vele voordelen. Zo voelen mensen zich rustiger als ze zich bevinden in de natuur. Hierdoor kan het zorgen voor minder stress. Daarnaast zorgen planten voor méér en schonere zuurstof. Er zijn ook planten die zorgen dat je minder snurkt, zoals de ananasplant. Zo kan jij of je eventuele partner weer beter slapen. Sommige mensen kunnen zich ook beter concentreren als ze zich omringen met natuur.

Verrijk je huis met groen

Zorg voor veel natuur in en rondom je huis. Zet bijvoorbeeld meerdere binnenplanten in huis en plaats ook zoveel mogelijk natuur rondom je huis. Woon je op de bovenste verdieping van een flat of heb je een huis? Laat dan een intensief groendak plaatsen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten groendaken, namelijk een extensief groendak of een intensief groendak. Een extensief groendak heeft een dunne laag substraat met voornamelijk vetplanten. Een intensief groendak heeft een dikkere substraatlaag, meer planten en bomen. Een extensief groendak heeft minder onderhoud nodig dan een intensief groendak. Daarnaast kan je kiezen uit diverse soorten groendaken, zoals een waterdak, natuurdak, retentiedak of daktuin. Als je het geluk hebt dat je een eigen tuin hebt, kan je zelf aan de slag gaan met het vergroenen van je tuin. Kies voor gras of een moestuin in plaats van tegels. Wil je het liever uitbesteden? Laat dan een organisatie de groenaanleg en beheer voor je doen.

Balkon
Een flat met groene balkons.

Bezoek een (postzegel)park

Naast dat je thuis kunt genieten van de natuur zijn er in de stad verschillende parken om te genieten van de natuur. Ga eens picknicken in het park of eendjes voeren. Check wel in het park wat de regels zijn. In sommige parken mag je dieren niet voeren. Naast normale parken zijn er ook steeds meer postzegelparken. Dit zijn kleine recreatieve binnen- en buitenruimtes. De grootte is ongeveer een perceel groot. Een postzegelpark zorgt voor een oase in de stad. Postzegelparken bevinden zich op verschillende plekken in de stad. Dit soort parken zijn ideaal om even buiten te lunchen tijdens je pauze.

Door deze tips kan je toch genieten van de rust van de natuur in de stad. Lunch bijvoorbeeld wat vaker in een (postzegel)park of je eigen tuin.

Leave a Reply