Bestrating van uw oprit

Het bestraten van een oprit

Wanneer je een oprit moet bestraten dan moet je daar niet te gemakkelijk over denken. Je moet namelijk met een aantal belangrijke punten rekening houden. Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat je goede handschoenen hebt omdat je handen snel kapot zouden kunnen gaan wanneer je met de scherpe stenen moet werken. Daarnaast moet je stevige kleding hebben omdat je vaak op de grond op je knieën zal zitten. Ook moet je goed gereedschap hebben. Wanneer je stenen moet zagen en dergelijke heb je daar goed gereedschap voor nodig.
Het bestraten van een oprit
Zorg voor goede handschoenen tijdens het bestraten van uw oprit.

Het uitzetten

Je zal eerst een ontwerp moeten hebben. Wanneer je stenen recht wil leggen zonder patroon is dat gemakkelijker dan met een patroon. Je moet beginnen met het uitzetten. Dit doe je door middel van draadpennen en paaltjes. Je gebruikt de paaltjes om de hoogte van de stenen aan te geven. Zorg ervoor dat je bij het uitzetten denkt aan het afschot. Dat moet ongeveer2 cm zijn per meter. Het water zal voldoende moeten kunnen weglopen. De steenhoogte zal ongeveer 1 á 2 cm onder de dorpel beginnen. Nadat je de hoogte op de paaltjes precies hebt aangegeven kan je hierop een draad spannen. Dit is de uitzetdraad.

De ondergrond

Zorg ervoor dat je de ondergrond voldoende diep uitgegraven hebt. Denk aan een diepte van ongeveer 40 cm met de stenen erbij. Voor een tuinpad is 15 cm voldoende. Omdat op een oprit vaak met auto’s gereden wordt is deze extra versteviging noodzakelijk. Zou je dat niet doen, dan zullen er snel sporen inkomen, waardoor je de oprit weer moet ophalen. Dat is dan veel extra onnodig werk. Wanneer je de ondergrond precies uitgevlakt en aangetrild hebt, kun je er de stenen op gaan leggen. De stenen leg je op de strakke straat laag. Wanneer er kleine maatafwijkingen zijn kun je deze opvangen door een voeg te gebruiken. Voor het aanpassen van stenen, die niet precies passen, kun je ze afhakken door een straathamer te gebruiken. Je kan ook een steenknipper gebruiken of een doorslijper. Indien het mogelijk is kan je stenen het beste diagonaal leggen. Dat is het stevigst. De randafwerking moet ook zorgvuldig plaatsvinden.

Afwerken

Wanneer alles is gelegd, dan kan je de oprit aantrillen. Hierdoor zullen de stenen goed vast komen te liggen. Indien dat is gedaan, dan kan je er zand over strooien en rustig invegen zodat alles extra stevig vast komt te liggen.

Leave a Reply