Maak van je zolder een werkkamer met een zolderrenovatie

Zolderrenovatie?

De zolder dient in de meeste huizen voor niets anders dan opslag. Toch kunnen grote zolders ook anders worden benut door deze een nieuwe bestemming te geven. De slaapkamer blijft hierbij het meest voor de hand liggend maar er kan ook gedacht worden aan een loungekamer of werkkamer. Met welke dingen moeten we rekening houden bij het verbouwen van de zolder?

Voor de zolderrenovatie zijn een aantal dingen van belang
Voor de zolderrenovatie zijn een aantal dingen van belang. Door een renovatie kun je de zolder een totaal andere bestemming geven.

Isolatie
Wanneer we van de zolder een aangename ruimte willen maken is het belangrijk goed te isoleren. In de winter wil je immers niet bevriezen en in de zomer wil je niet wegbranden. Meest gebruikelijk is plaatsing van dakisolatie aan de binnenzijde van het plafond. Toch is de ideale situatie afhankelijk van de zolder waarover u beschikt.

Authenticiteit
De zolder is vaak minder goed afgewerkt dan andere ruimtes in de woning. Zodoende zijn draagbalken en overige objecten van de basisconstructie vaak gewoon te zien. Juist deze objecten creƫren een bepaalde sfeer. Deze sfeer ofwel charme moet je niet verloren laten gaan!

Draagkracht
Om een goede renovatie te kunnen uitvoeren is het van belang dat de draagkracht van de zoldervloer groot genoeg is. In sommige gevallen zal een nieuwe draagvloer gelegd moeten worden om de plannen uit te kunnen voeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan situaties waarin u zware meubels op de gerenoveerde zolder wilt plaatsen.

Daglicht
In elke ruimte van uw huis speelt licht een belangrijke rol, zo ook op de zolder. Het kan zijn dat u een dakkapel of nieuwe dakramen moet plaatsen om meer lichtinval te genereren. Met plaatsing van een dakkapel wordt naast meer licht ook meer ruimte geboden.

Toegankelijkheid
Ten slotte is het belangrijk dat de zolder goed bereikbaar zal zijn. Een krakkemikkig zoldertrapje zal niet bijdragen aan het succes van de nieuwe ruimte. Zorg hierom voor een degelijke trap zodat u op een normale manier gebruik kunt maken van uw gerenoveerde ruimte!

Leave a Reply