Verlagen van de vloer

Verlagen van de vloer

Vloer verlagen om meer ruimte te maken

Het is normaal dat als we meer ruimte in een kamer willen creƫren dat we op de een of andere manier iets zoeken om te vergroten. De meeste mensen zouden direct denken aan het plafond te verhogen zodat je meer ruimte hebt en door het plafond te verhogen, maak je ineens een voller effect in de kamer. We hoeven niet alleen aan het plafond te denken, we ligt ook een niet alledaagse oplossing voor de hand. Heb je er al eens aan gedacht om de vloer te verlagen? Misschien vind je dit een stom idee, maar dat is het vooral niet. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Verlagen van de vloer
Het verlagen van de vloer kan echter niet in alle huizen!

De kruipruimte gaan uitdiepen

Nu hoeven we helemaal niet in de hoogte te gaan werken, neen we gaan in de diepte werken. Wat normaal zou geweest zijn om een opbouw te plaatsen boven het huis, gaan we nu werken aan de onderbouw van het huis. Zoals je weet heeft bijna ieder huid een kruipruimte van ongeveer een halve meter hoog. De kruipruimte bevindt zich tussen de bodem en de vloer. Normaal gezien wordt een kruipruimte gebruikt om kabels en allerlei leidingen in te leggen en heeft verder geen enkele functie.

Men wint een al gauw een halve meter

Omdat een kruipkelder verder geen belangrijke functie heeft, is het heel gemakkelijk om hem uit te diepen zodat men de vloer kan gaan verlagen. Wat handig is om te weten, is dat men niet de hele kruipkelder zodanig kan gaan uitdiepen dat je geen plaats meer hebt voor de kabels en de leidingen te gaan leggen. Houd er rekening mee dat je ongeveer een vijftien centimeter overhoudt voor eventuele leidingen van het water en elektriciteitskabels.

Let op niet in elk huis kan je de vloer verlagen

Het komt gelukkig niet zo heel vaak meer voor, maar bij oudere huizen kan het gebeuren dat je bij de plannen helemaal geen kruipruimte vindt. Dan zou het eventueel een optie zijn om de kelder een beetje uit te diepen en dan daarna de vloer een beetje te laten zakken, maar dit is niet een goedkope oplossing. Wat wel veel voorkomt, is dat een huis wel een kruipruimte heeft, maar dat deze ruimte vaak onder water staat omdat het grondwaterpeil zo hoog staat. Daarom is het wel handig om bij deze ingreep een bouwfirma te laten komen die gaan kijken of het zo slim is om de vloer te verlagen.

Extra kruipruimte maken

Mocht het een geval zijn in het huis dat de vloer wel verlaagd kan worden, maar er nauwelijks ruimte is in de kruipruimte dan kan je ervoor kiezen om de kruipruimte uit te diepen en dan een betonnen bak in deze ruimte te gaan plaatsen. Eigenlijk voorzie je op deze manier een extra kelder die je dan vervolgens kan gaan gebruiken voor extra plaats zoals een voorraadkamertje.

Leave a Reply