Regels over verbouwen/renoveren van huurwoning

Voordat je aan een renovatie of het verbouwen van een huurwoning begint zijn er een aantal dingen die je in je achterhoofd moet houden, en die je eerst moet regelen voordat je gaat beginnen. Dit om een vervelende situatie achteraf te voorkomen. En te zorgen dat je geen extra kosten maakt voor dingen waar je achteraf niets aan hebt. Hier een checklist zodat je precies weet wat wel en wat niet mag bij het bouwen of renoveren van een huurwoning. Het kan natuurlijk zo zijn dat hij zijn koopwoning verhuurd aan jou en deze over een of twee jaar wil verkopen in de staat waarin hij het heeft achtergelaten.

De verhuurder

Dit is de belangrijkste partij in de cirkel van belanghebbende bij het verbouwen of renoveren van jouw huurwoning. Deze heeft namelijk de eigenaarsrechten van de woning in zijn bezit. Je moet dus van tevoren in overleg gaan met je huurbaas voordat je iets aan je woning veranderd. Het ophangen van een schilderij is in principe geen probleem. Maar het veranderen van de buitenkant van de woning op welke manier dan ook moet eerst overlegd worden. Hiermee voorkom je ook dat jouw werk wordt afgekeurd, en je het weer moet verwijderen. Je moet schriftelijk een ondertekende overeenstemming hebben wil je mogen beginnen. Als je de verandering die je aanbrengt zonder al te veel kosten ongedaan kan maken heb je geen toestemming nodig van de eigenaar. Het is wel belangrijk dat je goede afspraken maakt, ook over wie de kosten van de verbouwing of de renovatie op zich neemt.

De gemeente

Voor een grote verbouwing/ renovatie moet je bij de gemeente een bouwvergunning aanvragen. Heb je bijvoorbeeld het plan besproken met de verhuurder van het pand om te willen uitbouwen, dan moet de gemeente hiervoor toestemming geven. Zonder de toestemming van de gemeente mag je niets veranderen aan de afmetingen van je huis. Deze vergunning heet een omgevingsvergunning, omdat je met het verbouwen het uitzicht en de omgeving van anderen veranderd. Bij het vervangen van oude kozijnen heb je echter geen omgevingsvergunning nodig en mag je dit gewoon uitvoeren.

Leave a Reply