Hoe renoveer je een houten vloer

Heb je een houten planken vloer, visgraat vloer of een hongaarse punt en jarenlang niks gedaan qua onderhoud aan je vloer. Bekijk nu hoe je eenvoudig je vloer als nieuw kan maken. Gun je houten vloer een opknapbeurt.

Op je houten vloer op te knappen heb je drie machines nodig, namelijk de kantenschuurmachine, de bandschuurmachine en de afwerking toestel.  Begin eerst met het schuren van je houten vloer. Voor het schuren van je houten vloer bestaan er speciale apparaten waarmee je makkelijk staand kan schuren. Plaats om de band van de schuurmachine schuurpapier. Wij raden aan om schuurpapier te gebruiken van 3 mm dik. Voordat je begint met schuren is het aan te raden om je meubels af te dekken of zelfs te verplaatsen naar een andere ruimte. Het opknappen van een houten vloer is een stoffige bezigheid. Denk ook aan jezelf een stofmasker en gehoorbeschermers zijn geen overbodige luxe. Het best kan je beginnen met de kantenschuurmachine. Hiermee baken je al een gebied af waardoor je later niet dicht bij de kant hoeft te komen met de bandschuurmachine.

Voor het gebruik van de kantenschuurmachine zouden wij adviseren om een korrel 40 schuurpapier te gebruiken. Komt de schuurmachine niet vooruit dan kan je overgaan tot een korrel 24. Nog een laatste punt voordat je begint met schuren plaats ten alle tijden een stof zak op de schuurmachine hiermee voorkom je veel narigheid. Om verkleuring te komen is het raadzaam om tijdig het schuurpapier te vervangen. Voor lastige plekken bijvoorbeeld onder een radiator bestaan er schuurmachines met lange neus. Wanneer alle kanten gedaan zijn is het de beurt aan de bandschuurmachine. Hiervoor gebruik je ook een kool 40 schuurpapier. Ga rustig over de vloer en neem de tijd om de lange planken te schuren. Werk de vloer in delen af. Vervolgens dien je een tweede keer over de vloer te gaan met een korrel 24. Tot slot ga je nog een keer over de vloer met een korrel 80 nu ga je in de mee in de richting van de planken om het effect van de planken extra eruit te laten komen.

Wanneer je klaar bent stofzuig je de vloer schoon. Vervolgens gaan we nog een keer over de vloer dit keer alleen met het afwerking toestel. Dit toestel is een soort polijstmachine. Ga in een zigzag vorm over de vloer heen. Nu is de vloer klaar om te worden gewassen, wel eerst weer stofvrij maken natuurlijk. Met laminaat zeep wordt de vloer weer mooi schoon. Laminaat zeep voedt de vloer met mineralen en bereidt de vloer voor op het oliën. Vervolgens dien je dus de vloer te oliën met laminaat olie om de diepe houtkleur weer naar voren te laten komen. Laminaat olie is een soort beschermlaag op de vloer die krassen tegenhoudt en waterafstotend is. Je vloer ziet er weer als nieuw uit en kan weer jarenlang mee. Nu wel elk jaar onderhouden. Dit bespaart een hoop gedoe. Het huren van materiaal is mogelijk en makkelijk te doen bij lokale bouwmarkten.

Leave a Reply