dakbedekking

Dit moet jij weten over dakbedekking!

Dakbedekking is misschien niet iets waar je dagelijks mee bezig bent, maar als huiseigenaar is het toch goed om er wat kennis van te hebben! De kosten kunnen namelijk flink oplopen afhankelijk van het type en de gewenste dakbedekking. Gelukkig zijn er ook goedkopere opties! Iedere dakbedenkingsvorm heeft zo zijn voor en nadelen en het is goed om hiervan op de hoogte te zijn. Wij leggen het één en ander hieronder aan je uit, zodat jij voor de juiste dakbedekking kan gaan voor jouw dak!

 

Wat is dakbedekking?

Dakbedekking is een beschermende laag voor jouw schuine of platte dak en bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld tegen wind, zon of regen! Ook is het handig als het onbrandbaar is, een lange levensduur heeft, licht van gewicht is en ook niet veel onderhoud vraagt. Daarnaast is het ene soort makkelijker aan te brengen, dan het andere soort. Elke dakbedekking heeft andere eigenschappen en bestaat het uit andere materialen. Zo kan je dakpannen hebben van klei of geperst beton. Ook bestaan er golfplaten in verschillende soorten uitvoeringen of er worden materialen gebruikt zoals kunststof, teer, leisteen of metalen.

dakpannen dakbedekking
Wat voor dakbedekking heb jij nou?

Dakpannen of dakpanplaten?

Veel mensen kiezen voor dakpannen! Dit zijn vaak of keramische dakpannen of betonnen dakpannen. De betonnen variant is populair door het grotere formaat en de gunstige prijs. Echter vallen de keramische dakpannen ook vaak in de smaak door de uitstraling. Dat komt doordat dit van klei is gemaakt en daardoor ook hun kleur en egale oppervlak behouden.

 

Er is ook een ander alternatief! Namelijk dakpanplaten. Het voordeel van dit type dakbedekking is dat het relatief goedkoop is, maar wel de uitstraling heeft van echte dakpannen. Deze dakpanplaten zijn geprefabriceerde platen die je makkelijk op je dak kan leggen en ook goed beschermen tegen invloeden van buitenaf! Zo zal het heel wat regenbuien en zonnestralen overleven.

 

Dak nodig voor een schuur of loods?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je op zoek bent naar een dakbedekking voor een schuur, loods of stal. Dan moet het ook aan andere eisen voldoen! Dan ben je in de meeste gevallen op zoek naar iets wat met veel gemak gemonteerd wordt, onderhoudsarm is en stevig is. Ook is de prijs belangrijk, aangezien je aan het dak minder geld wilt uitgeven dan aan je eigen huis. Dan is misschien damwandplaten een goede optie! Een schuin dak? Dan is een dan is een damwandplaat ook ideaal! Let alleen bij het plaatsen wel op vocht, aangezien dit later veel schade kan maken. Dit kan je vermijden door een onderfolie te plaatsen die ervoor zorgt dat de condensatie afneemt.

 

Leave a Reply