Met deze aanpassingen maak je een woning seniorvriendelijk

Inleiding

Wanneer u ouder wordt is het belangrijk om een aantal aanpassingen en hulpmiddelen te installeren in uw huis om het veiliger en comfortabeler te maken. Zo kunt u langer thuis wonen, heeft u een lekker woonhuis en heeft u een hoge kwaliteit van leven. Om u hierbij te helpen hebben wij per kamer opgeschreven welke aanpassingen nodig zijn.

 

Badkamer

Een van de belangrijkste kamers in het huis om aan te passen wanneer u ouder wordt, is de badkamer. Er zijn een aantal simpele oplossingen en een aantal oplossingen die inlichten verbouwing nodig hebben.

De meest simpele maar erg belangrijke oplossing is een goede antislipmat. Deze moet ook regelmatig vervangen worden zodat u niet kunt uitglijden.

De tweede simpele oplossing is een verhoogd toilet. Hiervoor hoeft u geen nieuw toilet te installeren, u kunt gewoon een opzetstuk kopen. Dit kan al voor €30. Zo is het opstaan vanuit zittende positie makkelijker en comfortabeler.

Er zijn ook aanpassingen die een kleine verbouwing nodig hebben. Wij noemen er hier drie.

De eerste aanpassing die sterk aan te raden is is een inloopdouche. Afhankelijk van uw badkamer is deze makkelijk of moeilijk te installeren, maar het zorgt wel voor een enorme verbetering van de veiligheid van uw badkamer. De andere twee oplossingen die u kunt installeren zijn beugels aan de muur voor beter evenwicht en een badplank/stoel voor een comfortabele douche.

 

Keuken

Bij de keuken is gemak erg belangrijk. Wij hebben een aantal tips om het gebruik van uw keuken gemakkelijker te maken.

Het eerste is een keukenkruk. Hiermee zorgt u ervoor dat u even kunt gaan zitten als u moet wachten tijdens het koken. Schillen en snijden raden wij aan om zittend aan tafel te doen.

Voor de keukenkastjes geld er een simpele regel: Wat u het meest gebruikt moet zo dichtbij mogelijk staan. Dit is voor de kastjes boven het aanrecht op de onderste plank en bij de kastjes onder het aanrecht op de bovenste plank. Pannen en keukenapparatuur kunt u het beste op heuphoogte plaatsen omdat het tillen op die hoogte het gemakkelijkste is.

Eventueel kunt u kijken naar openers voor potten blikken en flessen. Voor de veiligheid is een rookmelder ten zeerste aan te raden!

Seniorenhuis
Is uw woning geschikt voor senioren?

Woonkamer

In de woonkamer zijn er een aantal aspecten waar u op moet letten. Allereerst de indeling: Zorg dat meubels ruim van elkaar vandaan staan zodat u er goed kunt lopen. Hou hierbij rekening met de draaicirkel van een eventuele rollator. Haal zoveel mogelijk kleden weg of leg ze vast. Ook kunt u drempels het beste laten weghalen of drempelhulpen installeren. Dit alles om struikelen zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg om dezelfde reden ook dat snoeren goed weggestopt zijn. Om dit makkelijker te maken is een slimme schakelaar een goede optie.

Voor het makkelijk opstaan kunt u kijken naar het verhogen van de meubels. Dit kan gedaan worden door een timmerman, maar er zijn ook simpele onderzetters die hetzelfde voor elkaar krijgen.

Ook goede verlichting is essentieel. Een 80-jarige heeft veel meer licht nodig dan een jong volwassene om goed te zien, maar liefst drie keer zo veel. Zorg dus voor felle lampen, regelmatig door de kamer verdeeld. Als er de mogelijk is voor een extra raam is dit ook zeker te overwegen, daglicht doet een mens goed.

Voor ‘s avonds kunt u eventueel ook een deuropener installeren. Deze werkt als een intercom. U kunt praten tegen degene voor de deur en u ziet de persoon ook op het scherm. Zo kunt u zelf beslissen of u wel of niet open wil doen.

 

Slaapkamer

Voor een lekker woonhuis is de slaapkamer een plek om extra aandacht aan te besteden. Deze kamer gebruikt u immers op momenten van de dag dat u niet het meest scherp bent en waarin er weinig licht is. Haal losliggende kleden dus absoluut weg!

Ook in de slaapkamer is goede verlichting een goede investering. Vooral als u ‘s nachts regelmatig uit bed moet kunt u ook een bedlampje met sensor aanschaffen zodat deze vanzelf aanspringt bij het opstaan. ‘s Nachts is de kans op vallen velen malen groter dan overdag, dus onderschat dit niet.

Een verhoogd bed kan de oplossing bieden bij het opstaan. Ook dit kunt u professioneel laten doen door een timmerman, maar er zijn ook opzetstukken verkrijgbaar. Een bedsteun dient hetzelfde doel, makkelijk opstaan. Een bedsteun biedt extra evenwicht tijdens maar vooral ook na het opstaan. Een wekker met grote cijfers is ook zeker een aanrader!

In het geval van nood kunt u ook overwegen om een telefoon in de slaapkamer te installeren of om een halsalarm te gaan gebruiken.

 

Hal

Als laatste kijken we naar de hal. Als handige tip willen we u meegeven om een tafeltje in de hal te hebben staan. Hier kunt u uw sleutels op leggen. Zorg ook in de hal voor goede verlichting. Sla dit niet over!

Als u slecht ter been bent kunt u allereerst een tweede trapleuning installeren. Hiermee is het traplopen gemakkelijker. Bovenaan de trap moeten deze leuningen wat verder doorlopen zodat u niet uw evenwicht bovenaan verliest. De traptreden moeten goed zichtbaar zijn en absoluut niet glad. Draag ook altijd schoenen of sloffen want op alleen sokken is de kans op uitglijden groot. Als het traplopen echt niet meer gaat kunt u een traplift overwegen. Ga hiervoor naar een specialist. Probeer echter zo lang als veilig is trap te blijven lopen voor uw gezondheid!

Seniorvriendelijk
Maak uw huis seniorvriendelijk

Extra advies

Vallen en struikelen is oorzaak nummer 1 voor breuken bij ouderen. Een valtraining is een goede investering! Hier helpen ze u om uw spieren te trainen om uw evenwicht beter te behouden en ze leren u de veiligste manier van vallen aan. Zo voorkomt u breuken!

Als u moeite heeft met uzelf goed door uw huis te bewegen kunt u contact opnemen met een ergotherapeut. De ergotherapeut kan u helpen en adviseren of het nog veilig is om zelfstandig te blijven wonen.

Op seniorenportaal.nl kunt u meer lezen over ouder worden. Ook ziet u handige tips voor sparen en andere financiële zaken.

Leave a Reply