Verlichting kan je woning maken of breken

Verlichting in huis

Het is jammer dat veel mensen pas nadenken over de verlichting als het interieur bijna af is. Goede verlichting laat je interieur leven. Natuurlijk heb je functionele basisverlichting nodig, zodat er algemeen licht in de ruimte is. Maar sfeer- en accentverlichting voegen veel toe aan je interieur. Hier creëer je mooie lichtaccenten mee en contrasten tussen licht en donker, die je interieur levendig maken. Het werkt het beste om, voordat je lukraak verlichting toepast, een lichtplan op te (laten) stellen. In dit lichtplan maak je een plattegrond van de ruimte en deel je in waar je, naast de basisverlichting, behoefte hebt aan accent- en sfeerverlichtingspunten. Houd bij het maken van het lichtplan steeds in gedachten wat voor functie de plek heeft in je huis. Wil je bijvoorbeeld aan een eettafel alleen eten, of ook spelen of werken.

Basisverlichting

Elk huis heeft basisverlichting nodig. Dit is de verlichting die ervoor zorgt dat er algemeen licht in een ruimte is. Kies hier voor lampen die licht naar alle kanten verspreiden, zodat de ruimte mooi egaal verlicht wordt. Wil je kunnen wisselen met de sfeer in je huis, kies dan voor een dimmer op de basisverlichting. De basisverlichting zijn meestal de lampen die aan de plafondpunten in huis hangen. Maar je kunt ook kiezen voor een vloerlamp die naar het plafond straalt.

Laat je inspireren door soorten verlichting

Accentverlichting

Op sommige plekken in je huis wil je wat extra licht kunnen creëren . Zoals een bureau waar je ’s avonds aan werkt, of een leeslampje boven je luie stoel. Of misschien wil je juist een mooi kunstwerk aan de muur uitlichten. Dit zijn allemaal voorbeelden van accentverlichting. Met accentverlichting geef je een bepaalde plek gericht wat extra licht.

Sfeerverlichting

De laatste verlichting categorie is sfeerverlichting. Deze lampjes, of kaarsen natuurlijk, hebben als enige doel een gezellige sfeer creëren. Hoeveel licht ze geven maakt niet zoveel uit. Sfeerverlichting geeft meestal dus ook gedimd licht.

Leave a Reply