Energieneutraal huis

Energieneutraal huis, opwekken en verbruik in balans

Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Een energieneutrale woning , is een woning waarbij er een energiegebruik van nul is. Dit kan men bekomen doordat een huis evenveel energie verbruikt als dat het energie opbrengt. Het energieneutrale huis wekt zijn eigen energie op en gebruikt vervolgens deze energie. De energie die in de zomer opgewekt wordt, verschilt van de energie die in de winter wordt opgewekt. In de zomer gaat de energie die niet gebruikt, maar wel opgewekt wordt, naar de energieleverancier. In de winter gebeurt er het omgekeerde: de energieneutrale woning neemt de energie van de energieleverancier.

 

Energieneutraal, hoe doe je dat?

Het plaatsen van zonnepanelen is waarschijnlijk de bekendste vorm van neutrale, milieuvriendelijke energie. Zonnepanelen worden vaak gebruikt in een energie neutraal huis. Ze worden op het dak van het huis geplaatst en vangen warmte van de zon. Deze warmte wordt omgezet in energie. Er zijn ook andere vormen van ‘schone’ energie zoals windenergie, afkomstig van windturbines en waterkrachtenergie, afkomstig van stromend water. Daarnaast is het belangrijk om een goede isolatie te plaatsen. Zowel voor de vloer, als voor de wanden als voor het dak. Isolatie zorgt er voor dat de warmte in uw huis blijft en niet door het dak of de muren naar buiten gaat. Driedubbele beglazing, het zogenaamde HR+++glas, is ook zeker een must in een energieneutraal huis. Tevens is het zo dat de verwarming van het huis best kan gebeuren door een zonneboiler of een warmtepomp. Ten slotte is het goed om een zéér zuinige cv-ketel te plaatsen of als het kan, zelfs helemaal geen aardgas te gebruiken.

Plaatsen van zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen is waarschijnlijk de bekendste vorm van neutrale, milieuvriendelijke energie

 

Kan elk huis energieneutraal worden?

In principe is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Het is mogelijk om een huis, dat niet energieneutraal is, energieneutraal te maken. Dit door bovenstaande tools te installeren in je huis. Het is zelfs mogelijk om, bij zeer oude huizen, een nieuwe gevel te plaatsen die er voor zorgt dat het huis geen energie meer verliest. De oude gevel moet niet worden afgebroken, maar er wordt een nieuwe gevel rond de oude gevel geplaatst.

Je huis energieneutraal maken of investeren in een energieneutrale woning, is zeker de moeite waard. Het levert je binnen de kortste keren een lagere factuur op.

Leave a Reply