persoonlijke lening

Hoe financier je de verbouwing van je huis?

Is je woning verouderd en toe aan een renovatie? Bijvoorbeeld om te moderniseren en kan de isolatie beter. Of heb je meer ruimte nodig, door gezinsuitbreiding of ga je (meer) vanuit thuis werken en heb je een werkruimte nodig. Als je verder nog helemaal tevreden bent met de buurt waar je woont en niet weg wilt uit je huidige huis dan is verbouwen de meest logische optie. Dit brengt wel veel kosten met zich mee. Hoe kun je de verbouwing financieren?

Sparen

Bij het kopen van je huis heb je meestal wel een beeld van wat er op welke termijn moet gebeuren aan het huis. Op basis hiervan kun je een spaarplan maken zodat je op het moment dat het tijd is om te verbouwen genoeg geld hebt. Let hierbij op hoe groot het gespaarde bedrag wordt en hoe lang je dit nog op je spaarrekening hebt staan, want over een bedrag groter dan 30.000 euro moet je vermogensrendementsheffing betalen.

Hypotheek verhogen

Voor een grote verbouwing kun je ook je hypotheek verhogen. Meestal is dit voordeliger dan een persoonlijke lening omdat de rente lager is. Daarnaast is de rente fiscaal aftrekbaar bij het gebruik van dit geld voor een verbouwing. Voor het verhogen van je hypotheek moet je huis getaxeerd worden om te bepalen wat de marktwaarde van je huis zal zijn na de verbouwing. Je mag namelijk niet meer dan 100% van de waarde lenen. Daarnaast wordt je inkomen getoetst of je in staat bent de lening af te lossen. Je betaalt dus wel voor een nieuwe hypotheekakte, eventuele advieskosten en een taxatierapport.

hypotheek
Hypotheek verhogen

Tweede hypotheek

De tweede hypotheek staat volledig los van je bestaande hypotheek. Voor het aanvragen van een tweede hypotheek wordt dezelfde werkwijze aangehouden als bij het verhogen van je hypotheek. Dus weer naar de notaris en een taxatie, met de bijbehorende kosten. Voorwaarde voor een tweede hypotheek is dat de waarde van je huis hoger moet zijn dan je lopende hypotheek. Met een annuïtaire of lineaire hypotheek zijn de kosten fiscaal aftrekbaar zolang je kunt aantonen dat je deze voor de verbouwing hebt gemaakt.

Lenen

Voor een kleiner bedrag is een persoonlijke lening een goede optie. Hierbij heb je geen extra kosten zoals notaris- en taxatiekosten. Maar de rente is stukken hoger dan die van een hypotheek. Dus dan is het afwegen wat voordeliger is. Voor een laag bedrag in een korte looptijd is lenen gunstiger. De maandlasten zijn wel hoger omdat je een lening in 10 jaar terug moet betalen, een hypotheek kun je over 30 jaar verspreiden.

Leave a Reply