inbraak voorkomen

Wat te doen na een inbraak?

Een inbraak heeft doorgaans een grote impact op gezinnen. Aan de ene kant roept de diefstal van dierbare spullen emoties bij mensen op. Aan de andere kant is er tijdens de inbraak mogelijk geweld gebruikt, wat mensen veel angst heeft bezorgd. Tot weken na de inbraak kan een dergelijke ervaring van invloed zijn op de nachtrust van mensen. Reden genoeg om een nieuwe inbraak te voorkomen. In de praktijk blijkt dit een hele uitdaging te zijn! Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat inbrekers de deur middels een moderne inbraakmethode als lockpicking open weten te breken? Welke stappen moet je zetten om de schade als gevolg van een inbraak vergoed te krijgen? In dit artikel lees je er meer over! 

Schakel de politie in na een inbraak in huis 

Nadat je een inbraak hebt opgemerkt, dien je direct de politie in te schakelen. De politie neemt de aangifte op, doet een sporenonderzoek en maakt foto’s van de ontstane schade aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan een geforceerd slot, een beschadigd kozijn, enzovoorts. Het is raadzaam om zelf ook foto’s van de schade te maken, zodat je deze naar de verzekeraar kunt sturen. Je kunt schade alleen vergoed krijgen via de verzekeraar, als je de foto’s combineert met een ingevuld aangifteformulier. In sommige gevallen komt de verzekeraar zelf ook nog langs om een kijkje te nemen in je woning. 

wat te doen na inbraak
wat te doen na inbraak

Vervang de kapotte sloten op ramen en deuren 

Sloten vervangen is een logische vervolgstap na een inbraak in huis. Zelf sloten vervangen blijkt vaak lastig te zijn. Kies daarom voor de hulp van een ervaren slotenmaker in de buurt. Veel slotenmakers bieden tegenwoordig een spoedservice aan. Je kunt deze spoedservice 24 uur per dag en 7 dagen per week bereiken. Een geruststellende gedachte, als je in de nacht te maken hebt gehad met een inbraak. Bij het vervangen van sloten is het verstandig om voor SKG gecertificeerde sloten te kiezen. SKG is een onafhankelijke partij, die de sloten beoordeeld met één tot maximaal drie sterren. Des te meer sterren een slot gekregen heeft, des te veiliger deze ook is. Een slotenmaker kan je hierover adviseren! 

Tip: ook wanneer je geen inbraak in huis gehad hebt, kan het slim zijn om de sloten op periodieke basis te vervangen. Sloten raken verouderd en zijn niet langer bestand tegen de modernste inbraakmethodes. 

Beveiligingscamera’s ophangen aan je gevel 

Naast het feit dat het verstandig is om de sloten te vervangen, kun je ook beveiligingscamera’s ophangen. De camera’s schrikken inbrekers af! Ze willen nadien immers niet het risico lopen gepakt te worden. Je hebt bij beveiligingscamera’s de keuze uit camera’s die beelden ook daadwerkelijk opslaan en zogenaamde dummy’s. Deze dummycamera’s lijken net echt, maar zijn dat niet. Het schrikt inbrekers vaak wel af en is een stuk goedkoper! Je kunt deze dummycamera’s combineren met een alarmsysteem. Mochten inbrekers toch naar binnen weten te komen, dan schrikt het alarmsysteem ze af. Niet alleen zal je zelf wakker worden van het alarm, ook buren zullen het geloei van je beveiligingsinstallatie horen. De kans is groot dat ze een kijkje komen nemen! 

Leave a Reply