vloer vervangen

Je vloer laten vervangen

In dit blog leggen we in stappen uit hoe een houten vloer te vervangen. Een houten vloer is in de loop der jaren aan slijtage onderhevig en zal op den duur aan vervanging te zijn. Dat is best een ingewikkelde klus. Je vloer laten vervangen kun je ook overlaten aan een gespecialiseerde vakman.

Vloer verwijderen

Om de kosten te drukken zou je zelf de oude houten vloer kunnen verwijderen. Mocht je de planken willen hergebruiken doe dit dan met enige zorg! Je begint met het weghalen van de plinten om zo wat ruimte te creƫren om de eerste plank weg te halen. De eerste plank is meestal wat lastiger, zeker wanneer de vloer gelijmd gelegd is in plaats van zwevend. Vervolgens verwijder je de rest van de planken en de eventuele lijmresten. De lijmresten verwijder je door middel van lijmverwijderaar. Met een (gehuurde) betonschuurmachine maak je de vloer weer helemaal egaal.

nieuwe vloer
Vloer laten vervangen

Ondervloer plaatsen

Wanneer je je vloer laat vervangen is het verstandig om de ondervloer ook meteen te vervangen. Dit is een klus die je eventueel ook nog zelf zou kunnen doen. Belangrijk is om te weten welke ondervloer geschikt is voor de ondergrond van de ruimte. Zo kun je een isolatieschuim ondervloer gebruiken op beton. Een houten ondervloer heeft echter ondervloer platen nodig als tussenlaag. Wanneer je twijfelt raadpleeg dan gewoon de expert!

Nieuwe vloer leggen

Nu de ondervloer gelegd is, kun je je vloer laten vervangen met mooie nieuwe houten planken. Je kunt ervoor kiezen om de vloer te laten verlijmen, maar ook om de vloer zwevend te laten plaatsen. Wanneer je ervoor kiest om de vloer zwevend te laten plaatsen heb je kans dat de vloer wat gaat kraken. Veel mensen vinden dit juist bij een houten vloer passen en geeft wat sfeer mee in het huis. Overleg in ieder geval goed met de vloerleggers wat jouw wensen zijn en wat er mogelijk is op jouw ondervloer. Wanneer je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt, is een verlijmde vloer de beste optie!

Leave a Reply