Winterse vochtproblemen oplossen?

Als we richting de winter gaan zien we altijd steeds meer huishoudens die erachter komen dat ze vochtprobleem te kampen hebben. Alleen wat kun je nu doen op winterse vochtproblemen op te lossen? We vertellen in dit artikel er meer over winterse vochtproblemen!

Vorst & vocht zijn geen goede combinatie

De reden dat in de winter men meer met vochtproblemen te maken krijgt komt vooral als de temperatuur richting het vriespunt gaat schommelen. Water gaat namelijk uitzetten wanneer het bevriest. Als er sprake is van een strenge vorst en dit ook de zolders en kelder bereikt kan het zijn dat het ijs gaat barsten en lekken. Kelders en zolders zijn namelijk plaatsen waar behoorlijk wat leidingen lopen. Vaak wordt dan ook geadviseerd om deze leidingen voor de vorstperiode leeg te laten lopen. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als deze leidingen niet dagelijks worden gebruikt. 

Muren zijn kwetsbaar door de vorst

Naast de leiding zijn ook de muren zicht kwetsbaar de vorst. Vooral als er sprake is van doorslaand vocht. Muren zijn namelijk poreus en absorberen vocht na een regenbui. Doordat in de winter dus het water in ijs verandert en gaat uitzetten kan het voorkomen dat er scheuren in de muren terecht zullen komen. Als de winter eenmaal voorbij is zal alles weer gaan ontdooien en deze tere plekken zorgen voor meer vocht in de woning. Hierdoor raakt de muur zijn beschermende functie krijgt waardoor het vocht vrij baan krijgt. 

vochtproblemen oplossen

Woning voorbereiden op de winter

Voordat de winter eraan komt kun je al de woning voorbereiden. Dit begint simpelweg met het inspecteren van de woning. Begin bij het dak en dakgoten, haal hierbij alle bladeren en mos weg. Dit kan namelijk bevriezen schade aanrichten. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar de muren. Als de muren niet meer goed functioneren kan het alleen maar meer vocht toelaten en uiteindelijk meer beschadigingen veroorzaken. Als dit het geval is het ook belangrijk om een vochtspecialist hier naar te laten kijken. Deze inspectie hoef je dus ook niet zelf te doen, maar kun je ook uitbesteden. De specialist op het gebied van vochtproblemen en alles nalopen, wat eventueel problemen kan veroorzaken. Laat dit dan ook gelijk aanpakken. Het is namelijk beter om het probleem te voorkomen dan achteraf de overige schade te moeten repareren. 

Leave a Reply