vijver aanleggen

Vijver aanleggen in je tuin

Een vijver is voor veel mensen het favoriete onderdeel van hun tuin. Het water, de vissen, de planten; een oase van rust. Hoewel een vijver zorgt voor leven in je tuin, is het aanleggen ervan een heel karwei dat een goede voorbereiding vergt. In dit artikel geven we je een stappenplan om op de juiste wijze een vijver aan te leggen.

Voorbereiding

Ga voor je begint te graven na wat er allemaal moet gebeuren in je tuin en welk soort vijver je wilt. Misschien moet je planten verzetten of bomen weghalen op de plek van de vijver. Bedenk ook welke vijver je wilt, welke planten en welke vissen. Teken een plattegrond van de tuin en teken de vijver hierin. Een vijver kun je het beste aanleggen in het voorjaar. In het najaar kan ook, maar dan moet je wachten tot het voorjaar met beplanten.

Uitgraven

Begin met het graven van de vijver en let hierbij dat alles waterpas is. Ook is het belangrijk wortels van planten en bomen te verwijderen, zodat ze later de vijverfolie niet kunnen doorboren.
Als je klaar bent met graven breng je een 10 cm laag witte zand aan. Dit zand zorgt voor de grondwaterdruk en beschermt de vijverfolie.

vijver in tuin
Hoe leg je een vijver aan in je tuin?

Vijverfolie

Plaats vervolgens de folie in de vijver. Belangrijk is om de folie niet te strak te leggen en goed tegen bodem en wand te drukken.
Laat 50 cm folierand zitten voor de afwerking later.

Water

Voor je de vijver vult met water, beleg je de bodem met substraat en een hoeveelheid Bacterial. Deze zorgen voor een betere plantengroei en een duurzaam vijvermilieu.
Als dit klaar is, mag je de vijver vullen met water. Handig is om de watermeterstand op te nemen, om de exacte inhoud van de vijver te weten.

Beplanting

Nu de vijver klaar is, kun je de vijverplanten plaatsen en de randen netjes afwerken.

Leave a Reply