Woning uitbreiden? Hoe pak je dat aan?

Je woning uitbouwen

Een bekend gezegde; het leven bestaat uit keuzes, en niet uitzonderlijk blijkt dat als het huis te klein is geworden. Een lastige vraag; het huis verkopen en verhuizen naar iets groters, of de woning uitbouwen? In laatste ken ik heel wat succesverhalen.

Talloze mogelijkheden

Nu ga ik er maar vanuit dat uitbouwen makkelijk gaat zonder dat het kadaster erbij komt kijken, want dan wordt het een verhaal apart. Een succes wat ik gezien heb en bij betrokken ben geweest was een aanbouw van een serre. Dit was trouwens al een tweede uitbouw, eerder was de keuken al uitgebouwd met een bijkeuken. Via die bijkeuken stapte je dan in de serre; een sfeervolle wintertuin. En gelijk werd het huis aan die zijde warmer. Toen de keuken nog niet uitgebouwd was, was het bij de achterdeur koud, dat werd minder toen de bijkeuken gerealiseerd was, en toen de serre er ook nog bijkwam, was alles van tocht en kou verdwenen. De uitbouw op de benedenverdieping was klaar, er waren geen mogelijkheden meer om nog meer uit te bouwen.

In de kap is nog wel een grote dakkapel gemaakt zodat de zolder een extra kamer werd. In vijf jaar tijd was een doorsnee eengezinswoning veranderd in een ruime woning voor twee volwassenen met ondertussen drie kinderen.

Je woning uitbreiden

Uitbouwen; het overwegen waard

Het hangt sterk af van het type woning en hoe ruim het kavel is of uitbouwen mogelijk is. De woning die ik zojuist omschreef was een rijtjeshuis, als het half vrijstaand was geweest had het ook nog wel een carport gekregen. Maar uiteindelijk is uitbouwen vaak een goede beslissing. En anders als met verbouwen blijft bij uitbouwen de woning meestal goed bewoonbaar met relatief weinig overlast. Verhuis dus niet te snel naar groter, overweeg uitbouwen van de woning.

Leave a Reply