huis laten bouwen

Huis laten bouwen: iets voor jou of niet?

Direct een huis kopen of toch je huis laten bouwen? Een huis bouwen heeft flink wat voordelen. Het biedt de vrijheid om je eigen droomhuis te realiseren binnen budget. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen voor het laten bouwen van een huis, zodat je een goede keus kan maken.

Vrijheid

Met een huis bouwen profiteer je van veel keuzevrijheid. Van a tot z ben je betrokken bij ieder detail van je nieuwe woning. Daarnaast kan je vertrouwen op de kennis en kunde van een ervaren bouwteam. In tegenstelling tot bij een koophuis hoef je geen concessies te doen. Bij een koopwoning zijn er veel zaken waar je geen invloed op hebt, tenzij je wil verbouwen. En als je dat niet direct doet, is de kans groot dat het er nooit van komt. Om maar niet te spreken over eventuele geborgen gebreken die na verloop van tijd naar boven kunnen komen.

Tijd

Van kennismakingsgesprek tot oplevering, een huis laten bouwen kost tijd. Een woning kopen lijkt hierdoor een stuk efficiënter. Hierbij wordt echter vergeten dat bij het kopen van een huis ook veel komt kijken. Waaronder hypotheekgesprekken, regelmatig checken van het woningaanbod, bezichtigingen bezoeken en het afwachten of het bod wordt geaccepteerd. Bij een huis bouwen heb je meer invloed door middel van strakke afspraken en werken met een betrouwbaar bouwbedrijf.

Keuzes

Er moeten veel keuzes gemaakt worden bij het bouwen van een huis. Wat is de oppervlakte, hoe zit het met de indeling, wat is het budget en wat is de opleverdatum? Ondanks dat deze vrijheid heel prettig is, kan dat het tegelijkertijd ook lastig maken om het huis te laten bouwen. Maar deze keuzes hoef je niet alleen te maken. Een goede kopersbegeleider ondersteunt bij het maken van beslissingen en doorhakken van knopen.

waarom huis bouwen
De voordelen van je huis laten bouwen

Duurzaamheid

Een duurzaam huis is voorzien van groen energieverbruik, duurzame bronnen voor energieopwekking en goede warmte/koude-isolatie. De ontwikkelingen gaan razendsnel en er zijn steeds meer middelen om je huis zo duurzaam mogelijk te maken. Een koopwoning van enkele jaren oud loopt al gauw achter. De kans is groot dat je in een bestaand huis hierin moet investeren.

Kosten

Wat is duurder: een koopwoning of een huis laten bouwen? Dat is afhankelijk van jouw wensen. Een luxe villa bouwen kost meer dan een modelwoning. Het prettige is dat je zelf kunt beïnvloeden hoeveel het bouwen van een huis uiteindelijk gaat kosten. Met een goede kopersbegeleider en verschillende ontwerptools kun je zelf online een prijsinschatting krijgen. Met de huidige woningmarkt ben je in veel gevallen goedkoper uit door een huis te laten bouwen.

Locatie

Het is soms lastig om te beslissen waar je precies wil wonen. Ga je voor een kindvriendelijke buurt of wil je de dynamiek van de randstad? En als de keuze is gemaakt, moet er maar net aanbod zijn dat past bij jouw wensen. De huidige woningmarkt maakt het al zo lastig om überhaupt een woning te krijgen. Tegelijkertijd zijn er een stuk meer kavels te koop. Mogelijk moet je hierbij wel wat inperken qua wensen. Maar dan realiseer je wel een woning die voldoet aan jouw wensen en eisen.

 

 

Leave a Reply