veiligheidsmaatregelen

Werken aan je huis: welke veiligheidsmaatregelen neem je?

Als je wilt klussen aan je eigen huis, mag je dat in principe doen op de manier die jij wilt. Daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling om jezelf, maar zeker ook anderen in gevaar te brengen. Hierbij dien je vooral rekening te houden bij klussen die te maken hebben met gas of elektriciteit: ga hier niet aan beginnen als je er geen verstand van hebt. Voor veel andere klussen geldt dat je helemaal zelf mag weten hoe je ze aan gaat pakken.

De regels voor bedrijven zijn anders

Als een bedrijf bij je in huis komt klussen, dan zijn er veel veiligheidsregels waar zij zich aan dienen te houden. Deze zijn vaak wettelijk bepaald, en dat betekent dat het bedrijf in grote problemen kan komen als een werknemer de regels niet opvolgt. Er kunnen bijvoorbeeld boetes worden uitgedeeld, vanwege het in gevaar brengen van medewerkers of anderen. Om die reden worden binnen de meeste bedrijven de veiligheidsregels zeer strikt nageleefd.

Een belangrijk aandachtsgebied als het gaat om veiligheidsregels op het werk, betreft het werken op hoogte. Er zijn genoeg mensen die voor hun werk regelmatig, of misschien zelfs iedere dag, op hoogte bezig zijn. Je kunt hierbij denken aan schilders of glazenwassers, maar ook in de bouw en in de industrie is werken op hoogte vaak onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden.

Op grote hoogte je werk doen, brengt altijd risico’s met zich mee. Een valpartij, of simpelweg struikelen, kan hier desastreuze gevolgen hebben. Om die reden dient dit zo veel mogelijk te worden voorkomen, en mag er bijvoorbeeld nooit zomaar iets rondslingeren op een plek waar op hoogte gewerkt wordt. Een andere belangrijke maatregel, is het gebruiken van valbeveiliging. Iemand die op hoogte werkt zou nooit zo maar meters naar beneden mogen vallen. De regels op dit gebied zijn behoorlijk duidelijk, en worden over het algemeen goed nageleefd door bedrijven.

veiligheid tijdens werken
Welke veiligheidsmaatregelen zijn van belang bij het klussen aan je huis?

Geldt dit thuis ook?

Ben je in je eigen tijd, aan je eigen huis aan het klussen, dan gelden deze regels in principe niet. Je bent dus in principe vrij om op je dak te werken, zonder ook maar enige voorzorgsmaatregel in acht te nemen. Er is op dat moment geen verplichte valbeveiliging, bijvoorbeeld.

Is het verstandig om alle regels die voor bedrijven wel gelden op zo’n moment te negeren? Zeker niet. Als het onder werktijd niet veilig is om onbeschermd op hoogte aan het werk te zijn, dan is het dan in de vrije tijd ook niet. Ga hier dus verstandig mee om, en neem altijd zo veel mogelijk maatregelen om een val te voorkomen, of de gevolgen ervan zo klein mogelijk te houden.

Leave a Reply