vocht in huis

Vochtproblemen: hoe herken je opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een vaak voorkomend probleem, vooral in oudere woningen. Het is handig om te weten hoe je opstijgend vocht kan herkennen, want op die manier kan je snel de gepaste oplossing vinden. Als je opstijgend vocht niet tijdig behandelt, dan kunnen je muren beschadigd raken. We vertellen je hoe je opstijgend vocht kan voorkomen en waardoor het wordt veroorzaakt!

 Opstijgend vocht, hoe herken je het?

Vraag jij je af hoe je opstijgend vocht kan herkennen? Dan is het handig om eerst te weten, dat opstijgend vocht enkel kan voorkomen bij volle muren die op eigen funderingen staan of bij binnenmuren en scheidingswanden die steunen op een ondervloer van vochtig beton of cement. Opslaand vocht kan je herkennen door de aanwezigheid van vocht op je muren op een hoogte van zo’n 80 tot 120 centimeter, zonder dat de vloer nat is. Als de vloer wel vochtig is, dan zit het probleem dus niet bij opstijgend vocht, maar ligt er een andere probleem aan de oorzaak. Dat kan bijvoorbeeld een waterlek zijn of regenwater. Je kan opslaand vocht ook nog herkennen aan andere kenmerken:

  • pleister verkleurt of brokkelt af
  • verf en behangpapier komt los
  • schimmelvorming op de muur
  • witte zoutkringen of vlekken op de muur
  • plinten komen los
  • muffe geur in huis
vochtbestrijding
Zo kan je opstijgend vocht voorkomen!

Wat zijn de oorzaken van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan verschillende oorzaken hebben. Het is handig om deze oorzaak te achterhalen, want alleen zo zal jij de juiste behandeling kunnen toepassen. In de meeste gevallen wordt de oorzaak door een vochtbestrijdingsexpert achterhaald en zal hij ook je vochtprobleem oplossen. Toch kan het nuttig zijn om te weten waar het vocht vandaan komt. Wat zijn dus de mogelijke oorzaken? Als je woning in een gebied met veel grondvocht staat, dan is er meer kans op opstijgend vocht. Daarnaast kan de oorzaak ook bij je waterkering liggen. In oudere huizen was er vaak nog geen sprake van een waterkering, maar ook in nieuwe huizen kan deze beschadigd raken. Wanneer de waterkering niet meer voldoende werkt, dan ontstaat er dus vocht. Buiten deze oorzaken, zijn er nog tal van andere oorzaken die voor opslaand vocht in huis kunnen zorgen. Als je niet goed weet waar het vocht vandaan komt en je niet veel kennis hebt van vochtzaken, dan is het altijd verstandiger om een professional in te huren!

Leave a Reply