graszoden

Hervorming is dringend nodig, om onze waterstanden op peil te houden

Er staat ons een warme zomer te wachten. Dit betekent veel gebruik van water. Als afkoeling voor ons zelf en als voeding voor onze tuinen en gewassen. Maar de Unie van Waterschappen waarschuwt. De manier waarop we nu water gebruiken kan niet langer meer. Anders wordt de druk op onze zoetwatervoorraden veel te hoog. En dat kan zich tegen ons gaan keren.

Hervorming is dus hard nodig aldus de Unie. We moeten dezelfde overstap maken als de energiesector al eerder gedaan heeft. Dus van vuile naar schone bronnen. Deze crisis waarin we nu verkeren is het uitgelezen moment om fundamentele veranderingen te gaan doorvoeren. Nederland zal op alle fronten zuiniger om moeten gaan met water dus niet alleen in het bedrijfsleven maar ook thuis. 

Dus fabrieken die hun systemen kunnen koelen met topkwaliteit water kan echt niet meer. Hetzelfde geldt ook het water die we gebruiken in het huishouden, zoals het doorspoelen van de wc met drinkwater of het besproeien van onze graszoden met ditzelfde drinkwater. Het is verkwisting die ons op den duur kan opbreken.

waterstanden
waterstand op peil houden

Het gevaar van uitdroging voor akkerbouw en natuurgebieden

Uitdroging van de bodem kan grote problemen geven voor akkerbouw en de kwekers van bloembollen en bomen. Ook natuurgebieden krijgen te maken met steeds problemen, zoals de toename van bosbranden. Insecten en zoogdieren kunnen ook in de problemen door de lage grondwaterstanden. Hierdoor lopen beekjes en vennen droog, water er voor de dieren een watertekort ontstaat. Wat sterfte tot gevolg kan hebben.

Veranderende klimaat zal de situatie rondom de tekorten niet beter maken

Wetenschappers waarschuwen tevens voor watertekorten als resultaat van de weerextremen in de toekomst. Langdurige droogtes zullen naast bosbranden ook zorgen voor een overlast aan watertekorten. Dit is onvermijdbaar, zeker als we ons gedrag niet gaan aanpassen. We moeten dan ook groener uit deze crisis gaan komen zo stellen ze. Om de urgentie van het probleem kracht bij te zetten ondertekende een groep van 170 wetenschappers een alarmerend manifest.

Wat kun je zelf doen om zuiniger om te gaan met water?

Met de volgende aanpassingen kun je thuis alvast zelf een stuk zuiniger omgaan met water.

 

  • De tuin water geven? Gebruik regenwater! Vang het water op in een regenton en voorzie planten, bloemen en bomen met regenwater van de nodige energie. Per watergeef rond gebruik je namelijk 5 liter water.
  • Gebruik regenwater ook om je toilet door te spoelen. Bang voor luchtjes in de WC? Spoel dan eens in de zoveel tijd de toilet door met de spaarknop (als je die hebt) om de luchtjes te verdrijven. Door in ieder geval de frequentie van het schone water te verlagen bespaar je al een hele hoop. Een keer de WC doorspoelen met de spaarknop kost je 5 liter water, met de grote knop (voor de grote boodschap) al snel 10 liter.
  • Douche korter. Een douchebuurt kost als snel 55 liter water, Probeer het in bad gaan tot een minimum te beperken want hiervoor heb je namelijk al snel het dubbele aan hoeveelheid water nodig.
  • Zorg voor energiezuinige apparaten in je huis, zoals een A-klasse vaatwasser of wasmachine.

 

 

 

 

 

Leave a Reply