veiligheid op dak

Dit is hoe jij veilig op een dak kan werken

Werkzaamheden op een dak uitvoeren moet met veiligheid gebeuren, de gevolgen als je van een dak valt zijn namelijk enorm groot. Hoe zorg je ervoor dat je de veiligheid op een dak vergroot? Daar gaan we in dit artikel dieper op in doormiddel van een aantal tips.

Let goed op waar je jouw spullen plaatst

Op een dak wil je niet struikelen over gereedschap die je ergens hebt neergezet, wees daarom bewust van waar je jouw gereedschap hebt geplaatst. Kijk ook bij iedere stap die je zet waar die terechtkomt. Op die manier is het struikelen over spullen op een dak zeer klein en houd je dakveiligheid goed in acht.

Werk nooit op een dak dat nat of glad is

Als het heeft geregend, is het nooit een goed idee om werkzaamheden uit te voeren op een dak. Daarnaast moet je ook goed opletten in de winter, na een nacht waar het flink heeft gevroren, kan het namelijk spiegelglad zijn op een dak. Voordat je op een dak klimt, doe je er goed aan om eerst het weerbericht te bekijken, dan ga je namelijk voorbereid te werk.

Draag schoenen met veel grip

Als je op dak gaat werken, dan moet je dat doen met schoenen die veel grip hebben. Ga dus niet op het dak werken met je versleten sportschoenen, een ongeluk zit in een klein hoekje namelijk.

dakveiligheid
Wat is dakveiligheid?

Gebruik een val harnas

Ga je vaker werken op een dak, dan doe je er goed aan om een valharnas te gebruiken. Een valharnas kan je gebruiken als je een goed ankerpunt hebt, aan die ankerpunt kun je jouw valharnas vastzetten. Een harnas is ook echt een must als je op een schuin dak aan het werk bent, dan is de kans op vallen namelijk veel groter. Als je dan valt van het dak, dan vangt een valharnas je op.

Maak gebruik van een dakrandbeveiliging

Een dakrandbeveiliging is een hekwerk die je aan de rand van je dak monteert. Dit is vooral een aanrader als je een lange tijd op een dak aan het werk bent. Je werkt dan ook veel sneller op een dak, dat komt omdat je dan minder rekening moet houden met de rand van een dak.

 

Leave a Reply