tips aanleggen vijver

Tips voor het aanleggen van een vijver

Als je van de luxe van een eigen tuin kunt genieten, is een eigen vijvertje misschien wel het allerleukste om te hebben. Een betere tijd dan nu is er niet om jouw tuin aan een metamorfose te onderwerpen. Lees hier een aantal zeer bruikbare tips voor het aanleggen van een vijver. 

Bereid je goed voor 

Een vijver aanleggen is iets wat idealiter in één keer goed gaat. Als er achteraf fouten blijken te zijn gemaakt is dat meestal niet eenvoudig te herstellen. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Maak een ontwerp en kies de perfecte ligging in jouw tuin voor de vijver. Als het mogelijk is, is een plek die veel zon pakt aan te raden. Voor zowel eventuele vissen als flora en fauna is dat veel beter dan schaduw. 

Zorg voor de juiste benodigdheden

Voor een goed werkende vijver heb je een aantal spullen nodig voor een gewenst resultaat. Een bak voor in de gegraven kuil, een filter en een waterpomp bijvoorbeeld, zijn allemaal nodig voor de ideale vijver. Onderschat het niet, want het is doodzonde als je de moeite neemt om met zo’n project aan de slag te gaan en vervolgens niet lang kunt genieten van al het geleverde werk. De juiste vijverbenodigdheden zijn dus zeer van belang! 

Graven 

Ook voor het graven van een kuil is het belangrijk dat je de juiste spullen en gereedschap in huis hebt. Werk van buiten naar binnen en zorg ervoor dat het oppervlak waterpas blijft. Je kunt ook verschillende plateaus of dieptes aanleggen. Het voordeel hiervan is dat je zo verschillende waterplanten kunt kiezen. `Het kan namelijk per plant verschillen hoe diep ze moeten liggen om mooi te bloeien.  

vijver aanleggen
Bruikbare tips voor het aanleggen van een vijver

Het aanleggen van vijverfolie 

Als alle andere voorbereidingen zijn getroffen kan je -tenzij je voor een bak kiest- het vijverfolie gaan aanleggen. Allereerst dien je een laag (wit) zand in de kuil te leggen, bij voorkeur van ongeveer tien centimeter. Deze laag gebruik je als bodem voor het folie en zorgt ook voor een extra beschermingslaag. Voor een duurzame, langdurig bruikbare vijver is dit absoluut nodig, dus sla deze stap zeker niet over! 

Vul je vijver met water 

Voordat je de vijver gaat vullen dien je een aantal waterzuiverende bacteriën toe te voegen Ook heb je een bepaald soort grind nodig. Substraat grind zorgt voor een gezond vijver klimaat en de juiste balans voor planten om te kunnen groeien. Nu kun je de vijver gaan vullen! Het beste is om gewoon kraanwater te gebruiken, omdat regenwater bijvoorbeeld minder ‘gezond’ is door de zuurgraad. Daarom zal het langer duren voordat de flora en fauna mooi tot leven komen. Een mooie vijver verdient dan ook de beste voeding en water! 

Geef het de tijd 

Als alle planten zijn geplaatst, de vijver is gevuld met water en alle benodigde voedingsstoffen zijn toegevoegd kan het best even duren voordat alles mooi tot leven komt. Heb dus even geduld. Het duurt meestal minimaal een week voordat het geheel mooi gaat leven, maar als je alle stappen zorgvuldig hebt uitgevoerd kán een mooi resultaat niet uitblijven! 

Leave a Reply